Un Prefect oriental la Congregaţia pentru Bisericile Orientale
26.11.2000, Vatican (ZENIT) - Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit sâmbătă în mod oficial pe Patriarhul Ignaţiu Moussa I Daoud de Antiohia al Sirienilor ca Prefect al Congregaţiei Vaticanului pentru Bisericile Orientale. Noul Prefect din Vatican, care va fi creat Cardinal în următorul consistoriu, îl înlocuieşte pe Cardinalul italian Achile Silvestrini, în vârstă de 77 de ani, care se retrage din motive de vârstă.
Cardinalul italian a fost mâna dreaptă a fostului Secretar de Stat al Vaticanului, Cardinalul Agostino Casarolli. Împreună, ei au elaborat o politică de dialog între Vatican şi regimurile comuniste care gravitau în jurul Moscovei până la sfârşitul anilor 1980. Cardinalul Silvestrini a fost Prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale începând cu anul 1991.
Patriarhul Ignaţiu Moussa I Daoud, în vârstă de 70 de ani, născut în Siria, şi-a făcut studiile de drept canonic la Universitatea Pontificală Laterană din Roma. El a fost numit Episcop pentru scaunul din Cairo al sirienilor în anul 1977. În 1994, el a fost mutat în Arhieparhia siriană de Homs-Hama. Patru ani mai târziu, în 1998, Sfântul Sinod Catolic Sirian al Antiohiei l-a ales Patriarh. Prin numirea Preafericitului Ignaţiu Moussa I Daoud, funcţia de Prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale este ocupată din nou un exponent de prim rang al străvechilor şi slăvitelor Biserici Orientale. În trecut, această funcţie a mai fost deţinută de Patriarhul armean de rit catolic, Grigore Petru al XV-lea Agagianian (1895-1971), ca şi de Duraisamy Simon Lourdusamy, fost Arhiepiscop de Bangalore, India.
Această Congregaţie a Vaticanului are sarcina de a fi o verigă de unire cu Bisericile Catolice Orientale, pentru a sprijini dezvoltarea lor, a le proteja drepturile, a menţine vii tradiţiile acestor Biserici în întreagă lumea catolică, alături de patrimoniul spiritual şi liturgic al Bisericii latine. Unele dintre aceste Biserici au rituri diferite (uneori aceleaşi cu ale Bisericii Ortodoxe), au o altă disciplină (unele de exemplu acceptă hirotonirea ca preoţi a bărbaţilor căsătoriţi). Toate însă recunosc primatul Episcopului Romei, ca semn al comuniunii cu Biserica universală. Congregaţia are autoritate exclusivă în următoarele regiuni: Egiptul şi peninsula Sinai, Eritreea şi nordul Etiopiei, sudul Albaniei, Bulgaria, Cipru, Grecia, Iran, Irak, Liban, Palestina, Siria, Iordania, Turcia şi Afganistan.