După Jubileu, „nimic nu mai este ca înainte”, a spus Papa
11.01.2001, Vatican (ZENIT) - mindu-i în această dimineaţă pe oamenii care au făcut Jubileul posibil, Papa Ioan Paul al II-lea a trecut în revistă momentele mai importante ale Marelui Jubileu, care a adus la Roma cel mai mare număr de pelerini din istoria acestui oraş.
Printre cei prezenţi în sala de audienţe au fost membrii Comitetului Central al Vaticanului pentru Marele Jubileu, precum şi colaboratori din cadrul Vaticanului sau din cadrul Diecezei de Roma. Au participat de asemenea câţiva reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare italiene, care au garantat primirea celor aproape de 30 de milioane de pelerini, pe parcursul celor 379 de zile ale Anului Sfânt.
Pontiful a fost salutat în numele celor prezenţi de către Cardinalul Roger Etchegaray, Preşedintele Comitetului Central, care i-a şi mulţumit Papei pentru implicarea în acest eveniment precum şi în pregătirea lui, încă de acum şase ani. „De câte ori v-aţi gândit la profeţia Cardinalului Wyszynski?”, l-a întrebat Cardinal Etchegaray pe Papa, referindu-se la cuvintele Primatului Poloniei adresate lui Karol Wojtyla la scurt timp după alegerea acestuia ca Episcop al Romei, asigurându-l că el va duce Biserica în Mileniu Trei. „De câte ori ne-am bucurat în inimile noastre văzându-vă deschizând Poarta Sfântă a Anului 2000… şi închizând-o ca pe o amintire a trecutului, dar şi ca pe o profeţie pentru viitor!”, a strigat Cardinalul.
Mulţumind colaboratorilor săi pentru eforturile depuse, Sfântul Părinte a spus: acum că Jubileul s-a încheiat, „nimic nu mai este ca înainte”. „În tranziţia istorică pe care o trăieşte omenirea, Anul Sfânt a avut funcţia providenţială de a face ca ecoul `Veştii celei Bune` să răsune din nou. La începutul secolului al XXI-lea, Jubileul a arătat punctul de la care trebuie să începem din nou: Cristos, singura mântuire şi speranţă a omenirii”.
Acum că Poarta Sfântă a fost închisă, Papa a spus că în reîntoarcerea la calea „obişnuită”, este necesar să fim conştienţi de faptul că accesul la îndurarea divină este mai deschis ca niciodată.
Sfântul Părinte şi-a exprimat caldele mulţumiri pentru colaborarea cu Italia pe perioada Jubileului. În mod particular, el a amintit de ajutorul dat de conducerea regională din Latium (de care ţine Roma), de municipalitatea Cetăţii Eterne, precum şi de Ministerele de Interne şi cel al Lucrărilor Publice, care au construit importante infrastructuri de care acum beneficiază cetăţenii, în urma Anului Sfânt.
Referindu-se la redarea evenimentelor în mass-media, Sfântul Părinte a mulţumit publicaţiei L`Osservatore Romano, precum şi Centrului de Televiziune al Vaticanului, Radio Vatican şi postului italian RAI de radio şi televiziune. RAI s-a ocupat de transmisia şi retransmisia tuturor evenimentelor jubiliare mai importante. Pontiful a fost în mod deosebit recunoscător faţă de RAI pentru activitatea desfăşurată cu „sprijinul constant al Consiliului Pontifical pentru Comunicaţiile Sociale”, organizaţia Vaticanului condusă de Arhiepiscopul american John P. Foley.
Suveranul Pontif a recunoscut că lista mulţumirilor ar trebui să fie mult mai lungă, şi a amintit în mod special de contribuţia adusă de cei 70.000 de voluntari. Importantă a fost însă şi generoasa contribuţie spirituală, prin rugăciune şi suferinţă, a milioanelor de oameni: bătrâni, bolnavi, călugări şi călugăriţe contemplative.
Sfântul Părinte i-a încurajat pe toţi să-şi continue misiunea „astfel încât seminţele semănate în timpul Jubileului să continue să producă roade bogate în anii care vin. Roadele sfinţeniei pe care le aducem în viaţa de zi cu zi vor arăta dacă am trăit cu adevărat Jubileul”, a concluzionat Sfântul Părinte.