Bucurie şi speranţă la Unirea
31.08.2001, Cluj-Napoca (Viaţa Creştină) - Duminică, 2 septembrie a.c. s-a desfăşurat la Unirea ceremonia religioasă de binecuvântare a bisericii greco-catolice din această localitate, locaş de rugăciune, după 53 de ani, în posesia proprietarului de drept, Biserica Română Unită cu Roma.
Biserica greco-catolică din cartierul Unirea a fost construită în 1929. În 1948, odată cu interzicerea Bisericii Blajului de către regimul comunist, ea a fost dată Bisericii Ortodoxe Române.
În urma unui proces nedus până la capăt, s-a ajuns la o înţelegere de compromis, în baza căreia ierarhia B.O.R. a retrocedat biserica din Unirea credincioşilor greco-catolici.
În 3 iunie 2001 s-a celebrat aici prima liturghie greco-catolică după 53 de ani de interdicţie.
În 1998 a fost repartizat în această parohie ca preot, părintele Marinel Bolog, originar din Săsarm, localitate din care s-au ridicat preoţi vrednici.
La acest eveniment, alături de părintele Marinel Bolog, a participat şi protopopul Grigore Zăgrean din Bistriţa. Credincioşii localnici au gătit biserica lor de sărbătoare şi i-au întâmpinat pe oaspeţi cu multă căldură. După binecuvântarea sfântului locaş de închinăciune, a urmat Sfânta Liturghie. În predica sa, protopopul Grigore Zăgrean, după ce a explicat pilda evangheliei citite, i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie uniţi în credinţă, să devină fii de adevăraţi creştini. I-a felicitat pe localnici şi pe preot pentru lupta lor pentru redobândirea bisericii, le-a recomandat să-şi strângă rândurile în jurul părintelui Marinel Bolog şi să considere revenirea lor în locaşul strămoşilor, ca pe o înviere, după o jumătate de secol de oprimare.
Preotul Marinel Bolog a mulţumit protopopului Grigore Zăgrean pentru prezenţa sa la acest eveniment, a mulţumit tuturor celor de faţă, care s-au străduit ca totul să decurgă bine.
Renumitul cor „Spiritus Sanctus” de la Biserica Buna Vestire din Bistriţa, condus de profesoara Floarea Sfechiş, a contribuit din plin la crearea unei atmosfere de înaltă trăire spirituală.
Astăzi, 2 septembrie 2001, la Unirea s-a sărbătorit un mic început al repunerii în drepturile fireşti a martirizatei Biserici Române Unite cu Roma. Să sperăm că el nu va rămâne o floare rară pe plaiurile lui A. Mureşanu, G. Coşbuc şi L. Rebreanu, iar cele două biserici surori, ortodoxă şi greco-catolică, din ţara noastră, vor găsi calea înţelegerii reciproce.