Demolarea bisericii de la Vadu Izei continuă
25.10.2001, Cluj-Napoca (Ziua de Ardeal) - Ieri dimineaţă, personalul Direcţiei de Urbanism, din cadrul CJ Maramureş, direcţie condusă până ieri de Vasile Şpan, au blocat intrarea în cabinetul preşedintelui CJ, Alexandru Cosma, în semn de protest faţă de demiterea abuzivă a lui Şpan. Impasibil, Cosma a luat act de protestul angajaţilor şi atât. Reamintim că în urma scandalului declanşat de demolarea bisericii din Vadu Izei, preşedintele CJ Maramureş a găsit vinovatul în persoana lui Şpan, deşi el a fost cel care a avizat actul de demolare, în calitatea pe care o are.
Deoarece am fost acuzaţi că am dat o interpretare părtinitoare cazului, punctăm pe scut istoria premeditată a demolării primei biserici, după 1989. În 16 martie 2000, Secretariatul de Stat pentru Culte emite avizul 47, pentru construirea unei biserici în localitatea maramureşeană. Ca urmare, CJ emite autorizaţia de construire 34 din 4 aprilie 2000. Pe cele două acte oficiale se menţionează clar „nu se demolează biserica veche”. De aici încolo apar neconcordanţele între hotărârile oficiale şi realitatea din teren.
Parohia ortodoxă din Vadu Izei a început construcţia bisericii în septembrie 1999, când nu exista o autorizaţie. Construcţia nouă a fost începută la o distanţă de 2 metri de lăcaşul vechi. După primirea autorizaţiei, nu s-a sesizat nimeni. Sau poate nu s-a vrut să se sesizeze neconcordanţa din teren. Surse care doresc să îşi păstreze anonimatul ne-au declarat că toată această istorie a fost premeditată, tocmai pentru a se ajunge la soluţia demolării.
A mai rămas un perete
Revenind la responsabilităţi, am aflat că în 9 octombrie, directorul Direcţiei pentru Cultură Maramureş, Ioan Marchiş, a fost la faţa locului, şi prin adresa 479 a cerut CJ sistarea demolării. Mai mult, Marchiş a prezentat câteva posibilităţi de a salva vechiul lăcaş. În principal, este vorba de cuprinderea construcţiei vechi în cea nouă. Pictura bisericii este originală, ca şi uşile de lemn sau ferestrele cu sticlă. Marchiş a cerut să fie salvate măcar uşa principală şi ferestrele. Răspunsul a fost că unii „credincioşi” au luat pietre şi au spart ferestrele. În cursul zilei de ieri, preotul greco-catolic ne-a declarat că, după tot scandalul iscat şi după ce CJ a cerut sistarea demolării (în 16 octombrie), actul de desfiinţare continuă. Cei din Vadu Izei au ignorat actele oficiale şi se pregătesc să termine ce au început. „Pot să vă spun că astăzi (ieri – n.red.) mai exista doar peretele din faţă, în proporţie de 50%”, a spus pr. Vişovan.