Internetul oferă cursuri de limba latină pentru preoţi şi nu numai
12.03.2002, Roma (ZENIT) - Tot mai puţini preoţi cunosc astăzi limba latină, astfel că Universitatea Salesiană din Roma a început un curs pe Internet, deschis tuturor celor care doresc să se înregistreze. Iniţiativa a fost prezentată în 22 februarie, la un congres organizat de această Universitate pentru a celebra a 40-a aniversare a Constituţiei Apostolice a Papei Ioan al XXIII-lea „Veterum Sapientia”, despre importanţa limbii latine în programele de studiu pentru seminarişti.
Pr. salesian Biagio Amata, decan al Şcolii de literatură creştină şi clasică a Universităţii Salesiene, şi organizatorul congresului, a spus că astăzi mai mult ca niciodată „nu se poate permite” ca viitorii preoţi să nu cunoască limba latină. „Această limbă este un patrimoniu al omenirii încredinţat într-un mod particular Bisericii Catolice”, a exclamat el.
Chiar şi astăzi, anumite documente ale Sfântului Scaun, de natură legală, sunt publicate în latină, fără nici o traducere oficială. Mai mult, latina este indispensabilă pentru a avea acces la scrieri ale Părinţilor Bisericii şi ale altor autori clasici ai creştinismului care nu au fost traduse. „Este important ca, în cadrul celor cinci ani de studii teologice, să se poată dobândi o cunoaştere rezonabilă, dacă nu bună, a limbilor clasice”, a adăugat pr. Amata.
Având în vedere toate acestea, el a propus posibilitatea unei reforme a „ratio studiorum” (programei de studii) a seminariilor. Astăzi, vocaţiile apar tot mai mult „la o vârstă adultă”, a spus el, şi „nu toţi seminariştii au studiat literatura”. De aceea, Şcoala de literatură clasică a Universităţii Salesiene oferă cursuri în limba latină pe pagina sa web http://www.geocities.com/blas3/.
Printre cei care au participat la congres s-au numărat şi Cardinalul Zenon Grocholewski, Prefectul Congregaţiei pentru Educaţia Catolică, şi Arhiepiscopul Tarcisio Bertone, Secretarul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.
Ca profesor de latina , am datoria de a duce mai departe frumusetea verbului latin, vigoarea gandirii clasice, impartasind din putinatatea cunostintelor mele generatiilor de elevi. Am avut si satisfactii si insatisfactii la catedra. Astazi, in tara noastra, desi suntem din ginta latina, nu inteleg cum se poate ignora importanta studiului acestei limbi. Germania pare sa aiba un cult pentru clasici! Initiativa Universitatii Salesiene e de foarte bun augur, atat pentru seminaristi cat si pentru noi, latinistii prafuiti. M-ar interesa sa traduc din patristica latina „iubet me accedere novos fontes atque haurire.„
De cultura antica pe noi modernii ne leaga in primul rand valorile sale umaniste, acest rol revenind literaturii, „litterae nos humaniores faciunt„. Astfel, invatam de la Horatius filosofia moderatiei (aurea mediocritas), pastrarea masurii (modus in rebus), fructificarea clipei prezente (carpe diem). De la Cicero putem invata valoarea prieteniei si de ce nu, tehnica redactarii unui discurs. De la Seneca aflam ca pretul vietii nu depinde de bunurile exterioare, ci de intensitatea trairii.
Exemplele ar putea continua, astfel incat literatura antica poate fi socotita o arta a perfectionarii morale, „moralis perfectionis ratio„(Seneca), contribuind cu succes la formarea omului modern, adeverind previziunea lui Balzac ca „Roma si-a intemeiat o imparatie care sa domneasca peste constiinte„.
Buna ziua. Sunt din Cluj-N. Am vazut de-abia acum anuntul cu cursul de latina online. Este o initiativa f. buna, nu stiu insa daca mai este valabila si pt. anul 2008. Am facut latina in liceu. Mi-ar place sa particip la cursurile Dvs. online. Va felicit pt. toata activitatea Dvs. si va doresc succes in viitor. Cristos a inviat !
Va felicit pt initiativa si imi doresc enorm sa imi imbogatesc cunostintele de latina cu ajutorul dvs. Multumesc!