Comuna Leşu va avea preot greco-catolic şi medic de familie
28.10.2002, Cluj-Napoca (Catholica) - Sâmbătă, 26 octombrie, în sărbătoarea Sf. Dumitru, PS Florentin Crihălmeanu a sfinţit o biserică şi a hirotonit un diacon în Leşu. Noul diacon, Claudiu Sorăşan, va fi preot în această comună, iar soţia lui, medic de familie.
La ceremonia de sfinţire a bisericii cu hramul Preasfânta Treime şi la Sfânta Liturghie, alături de Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla s-au mai aflat actualul paroh, pr. Gheorghe Boroş; protopopul de Năsăud, pr. Teofil Bembea; şi alţi zece preoţi invitaţi. Biserica a fost arhiplină, credincioşii stând şi afară. La Sfânta Liturghie a participat şi primarul comunei.
Episcopul Florentin le-a vorbit credincioşilor despre noua Scrisoare Apostolică a Papei Ioan Paul al II-lea, „Rosarium Virginis Mariae”, subliniind importanţa devoţiunii Rozariului şi invitându-i pe preoţi şi pe credincioşi să includă în rugăciunea lor personală şi comunitară cele cinci noi mistere de lumină propuse de Sfântul Părinte.
Pr. Gheorghe Boroş a vorbit despre construcţia bisericii din localitate, care a început în 1996. Dincolo de dificultăţile întâmpinate, el i-a amintit pe toţi cei care au ajutat, mulţumindu-le şi celor de faţă pentru prezenţa lor la această sărbătoare. I-a adresat de asemenea un cuvânt de mulţumire Episcopului Florentin, precizând că aceasta a fost cea de a treia vizită canonică de la înfiinţarea parohiei până în prezent, şi prima după 1989. A mai luat cuvântul pr. Teofil Bembea, care a prezentat o adevărată lecţie de istorie, despre formarea poporului român şi latinitatea lui.
Viitorul paroh din Leşu, diaconul Claudiu Sorăşan, ne-a vorbit despre situaţia din această comună, cu aproximativ 3000 de locuitori, majoritatea ortodocşi. În localitate mai există 2 biserici, una fostă greco-catolică; Claudiu Sorăşan speră că acum, dacă credincioşii greco-catolici îşi au propria lor biserică, nu vor exista motive de tensiune în relaţiile cu ortodocşii.
Deoarece pr. Gheorghe Boroş deservea până acum cinci parohii din zonă, în Leşu Ilvei slujea Sfânta Liturghie doar duminica şi în sărbători, de la orele 14. După instalarea viitorului paroh, cei peste 100 de credincioşi greco-catolici vor putea asista zilnic la Sfânta Liturghie, precum şi la alte oficii liturgice ale Bisericii, iar pentru copii se vor face şi ore de religie.
Diana Sorăşan, care urmează să îşi dea rezidenţiatul, va fi al doilea medic de familie din sat, celălalt fiind însă navetist. Astfel, odată stabilită în Leşu Ilvei tânăra familie, după hirotonirea noului diacon întru preoţie, nu numai că credincioşii greco-catolici vor avea un preot în localitate, ci şi locuitorii comunei, dintre care 400 sunt copii, vor avea un medic la ei acasă.