Diplome de păstor nonagenar
17.02.2003, Cluj-Napoca (Catholica) - În data de 16 februarie 2003, în Duminica Vameşului şi a Fariseului din ritul bizantin, în Catedrala greco-catolică Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca au fost sărbătoriţi trei preoţi care împlinesc în această lună venerabila vârstă de 90 de ani. Preoţii Alexandru Nicula, Eugen Popa şi Vasile Fernea au concelebrat la Sfânta Liturghie alături de Episcopul Florentin Crihălmeanu, şi de ceilalţi preoţi prezenţi pentru această sărbătoare.
În timpul predicii, PS Florentin, pornind de la exemplele oferite de fariseu şi de vameş, a subliniat atitudinea potrivită pe care trebuie să o avem în dialogul nostru cu Dumnezeu. Preasfinţia Sa a arătat că cei trei păstori nonagenari ai Eparhiei de Cluj-Gherla au înţeles importanţa rugăciunii, oferind modele de viaţă în închisoare, la locurile de muncă forţate, în mijlocul credincioşilor greco-catolici, înainte şi în timpul prigoanei comuniste, şi în timpurile de libertate relativă de după 1989.
La sfârşitul Liturghiei s-a desfăşurat o ceremonie în cadrul căreia preoţii au primit câte o diplomă de păstor nonagenar, şi diploma şi medalia omagială Dr. Card. Alexandru Todea. Pr. Protosincel Mihai Todea a prezentat pe scurt vieţile celor trei „adevăraţi patriarhi ai Bisericii noastre”.
Pr. Alexandru Nicula a fost secretar al Episcopului Iuliu Hossu şi mai apoi protopop districtual şi paroh în Cluj-Napoca. A fost arestat de mai multe ori pentru predicile sale. La 1 octombrie 1948, aflându-se împreună cu alţi preoţi la Episcopul Iuliu Hossu, a fost din nou arestat şi ţinut în beciurile securităţii din Cluj până în luna decembrie. În ianuarie 1952 a fost trimis la Canal, unde a muncit până în martie 1953. După eliberare a avut domiciliu forţat la Dej, unde timp de 20 de ani a avut obligaţia de a se prezenta de două ori pe lună la Miliţie. După 1989, pr. Alexandru a fost redactor la revista „Deşteptarea credinţei” din Dej.
Pr. Eugen Popa a funcţionat ca administrator parohial în Teiuş, apoi Blaj, iar din 1940 a fost profesor la Academia de Teologie din Blaj, duhovnic al surorilor din Congregaţia „Maicii Domnului”, inspector al învăţământului religios, etc. În anul 1948 a fost arestat şi ţinut la Mănăstirile Neamţ şi Căldăruşani şi apoi la închisoarea din Sighet (1950-1955), fără a fi fost judecat. Până la pensionare a lucrat la Staţia de Recoltare şi Conservare de sânge din Cluj-Napoca. După ieşirea din catacombe, pr. Eugen Popa a fost profesor de morală şi rector al Institutului Teologic Greco-Catolic Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca.
Pr. Vasile Fernea a activat ca profesor, în perioada 1939-1948, la licee din Blaj, Bucureşti, Aiud şi Cluj. În 1948 a fost arestat şi condamnat la 6 luni de închisoare, fiind eliberat după un an şi jumătate. A lucrat pe post de contabil, şi mai apoi în învăţământ la şcoli generale din sate, la Liceul pentru Nevăzători şi la Şcoala Specială Ajutătoare din Cluj-Napoca. A fost primul director al Liceului seminarial greco-catolic I. M. Klein, după reînfiinţarea acestuia în anul 1992.
Înainte de a-i binecuvânta alături de Episcopul Florentin pe credincioşii din catedrală, cei trei preoţi au luat şi ei cuvântul. Pr. Nicula a ţinut să îi amintească la acest ceas aniversar pe cei care au fost prezenţi alături de el, înainte de 1948, în stranele „catedralei tinereţii mele”, în care a slujit ca protopop: pr. Ioan Chertes, pr. Ion Agârbiceanu, pr. Nicolae Pura, pr. Liviu Pandrea etc. Pr. Popa i-a mulţumit „Dumnezeului de la care vin toate” pentru darul vieţii primit de la El, şi pentru întreaga sa viaţă. Pr. Fernea a dorit să le transmită credincioşilor un adevăr pe care l-a experimentat el însuşi: faptul că Providenţa divină este în permanenţă alături de noi şi ne conduce pe căi nebănuite.