Scrisoare pastorală despre Anul Sfintei Scripturi
20.11.2005, Iaşi (Catholica) - PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iaşi, a semnat în ziua de 20 noiembrie o scrisoare pastorală prin care anunţă că noul an liturgic este Anul Sfintei Scripturi, stabilind totodată şi Planul pastoral. Luând în consideraţie documentul Dei Verbum, sugestiile Consiliului Prezbiteral şi ale Consiliului Pastoral Diecezan, analiza cu responsabilii diferitelor oficii pastorale, păstorul Diecezei a decis şi a stabilit „ca pe parcursul anului liturgic 2005-2006 să dedicăm toată grija şi iubirea noastră Sfintelor Scripturi”. Noul an pastoral începe cu prima duminică din Advent şi se încheie cu ultima a anului liturgic (27 noiembrie 2005 – 26 noiembrie 2006).
În scrisoare este prezentat în continuare Planul pastoral care are un cadru general şi un cadru special la nivelurile: diecezan, decanal şi parohial. În cadrul general Episcopul a stabilit că „în prima duminică din Advent se va întroniza la loc de cinste, în faţa altarului sau lângă altar…, în fiecare biserică parohială sau filială, în toate capelele instituţiilor de învăţământ şi formative, în casele călugărilor şi călugăriţelor – Sfânta Scriptură, spre venerarea tuturor credincioşilor”. De asemenea, în scrisoare s-au stabilit: prezentarea textelor biblice la Liturghiile duminicale, cateheze speciale în timpurile forte; celebrări un caracter biblic. În cadrul special la nivel diecezan sunt enumerate mai multe iniţiative cu accent biblic: conştientizarea şi motivarea operatorilor pastorali, lectio divina, răspândirea Noului Testament, material bibliografic, sărbători ale Bibliei, cursuri şi comunicări, cateheze, zile de reculegere, dezbateri, întâlniri de copii şi de tinerei, ore de religie, cercuri biblice, concursuri, cântări…
Caracter biblic vor avea şi diferitele iniţiative la nivel decanal: întâlniri ale preoţilor, întâlniri decanale, campusuri, pelerinaje, seminarii şi ore de rugăciune şi meditaţii. Întronizarea Bibliei, cateheze duminicale, cateheze speciale în Advent şi Postul Mare, lectio divina, cercuri biblice, Noul Testament în fiecare familie, instruirea părinţilor şi naşilor cu ocazia primirii sacramentelor, adoraţii, Liturgia orelor, foi duminicale – sunt iniţiative care se vor putea lua la nivel parohial. Scrisoarea se încheie prin cuvintele luate din Dei Verbum 25: „Astfel, prin citirea şi prin studierea cărţilor sfinte `cuvântul lui Dumnezeu să alerge şi să fie preamărit` şi comoara revelaţiei încredinţată Bisericii să umple tot mai mult inimile oamenilor. După cum din frecventarea asiduă a misterului euharistic sporeşte viaţa Bisericii, tot astfel se poate spera un nou impuls de viaţă spirituală dintr-o creştere a veneraţiei faţă de cuvântul lui Dumnezeu care `rămâne în veac`”.
Scrisoarea pastorală va putea fi citită în întregime cât de curând la secţiunea Actualitate/Documente episcopale a sitului Ercis.ro.
Acum câteva zile discutam cu cineva, care îmi spunea că nu are motive pentru care ar crede cuvintele scrise în Sfânta Scriptură, deoarece argumenta el, Biblia este doar o adunătură de fragmente care se contrazic unele pe altele şi că are îndoieli că toate persoanele care au scris aceste fragmente să fi fost cu toţii sfinţi. Deci a tras el concluzia în linii mari… Isus a fost a fost un simplu om, iar cei care au scris Sfânta Scriptură au fost şi ei oameni şi nu avem nici un cuvânt venit de „sus„.
O astfel de gândire predominică în casele multura, uitând cu totul de Dumnezeu care s-a revelat umanităţii secole de-a rândul prin acest izvor sfânt care este Sfânta Scriptură. Multe lucruri s-au schimbat în lume, dar Cuvântul Lui Dumnezeu a rămas întotdeauna acelaşi, care prin puterea pe care o deţine, a schimbat atâtea suflete, le-a vindecat şi le-a oferit calea spre veşnicie.Într-adevăr pe drept este numită Cartea Cărţilor, fiindcă ea reprezintă primul pas spre împărăţia cerurilor, primul pas spre Cristos, Regele Lumii. Cine vrea să-l găsească pe Isus Din Nazaret, îl poate face doar urmând calea Cuvintelor Sale, iar cine vrea să-l urmeze, trebuia să se împărtăşească cu acest Cuvânt. Astfel alături de Cuvântul nescris al lui Dumnezeu care este Duhul Sfânt cuvântul scris devine mesager al iubirii lui Dumnezeu.
Amin.