Vaticanul ştie de demolarea bisericii din Ţaga
01.06.2006, Bucureşti (Catholica) - „Vaticanul, îngrijorat şi îndurerat” – sub acest titlu Claudia Stănilă oferă în „Ziua” încă un extraordinar interviu cu un important prelat din Vatican. După mai mulţi Cardinali intervievaţi, a venit rândul „ministrului de externe” al Vaticanului, Arhiepiscopul Giovanni Lajolo. Interviul este împărţit în două părţi, difuzate astăzi şi mâine. Una dintre întrebări vizează „aspectele în legătură cu care se înregistrează încă dificultăţi relevante în raporturile dintre ţara noastră şi Vatican”.
Iată răspunsul secretarului Sfântului Scaun pentru relaţiile cu Statele: „Problema restituirii proprietăţilor religioase confiscate Bisericii Catolice şi, îndeosebi, Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist şi transferate Bisericii Ortodoxe continuă să rămână motiv al unor importante dificultăţi. Este adevărat, o parte a acestor proprietăţi a fost restituită. De pildă, la Oradea Mare, sediul episcopal al Latinilor şi Catedrala greco-catolica Sfântul Nicolae, precum şi biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Însă este vorba doar de o mică parte a unui patrimoniu imens. Un semn de îngrijorare pentru Sfântul Scaun a fost şi recenta demolare a unei biserici a greco-catolicilor în satul Ghiolţ. Sfântul Scaun doreşte reluarea imediată a unui dialog serios şi constructiv pentru a se ajunge şi la restituirea altor biserici.” Două sunt concluziile poate cele mai importante: prima că Vaticanul nu consideră încheiat capitolul retrocedări; şi a doua că Vaticanul urmăreşte îndeaproape evenimentele din România.
Demolarea bisericii din comuna Ţaga, satul Ghiolţ, a avut loc la 9 mai, deci cu doar câteva săptămâni în urmă. Fotografii din 27 aprilie şi din 9 mai cu biserica în curs de demolare au fost publicate recent pe situl BRU.ro. Dărâmarea a fost ilegală, dat fiind că biserica era în litigiu, fiind cerută de greco-catolici spre retrocedare. Preotul ortodox Abrudean, scria „Bună Ziua Ardeal” la momentul incidentului, a demarat lucrări de construire a unui lăcaş prin împrejmuirea vechiului aşezământ. În final, când fundaţia noii biserici a fost terminată, preotul a dat dispoziţie muncitorilor să dărâme biserica revendicată. Preotul greco-catolic Edmund Dujardi a sesizat autorităţile din localitate şi din Gherla, însă fapta era deja consumată. Publicaţia mai aminteşte că greco-catolicii din localitatea Ghiolţ, comuna Ţaga, nu au nici o biserică, deşi au dovezi că au construit două aşezăminte ocupate în prezent de ortodocşi, iar pentru a oficia slujbele religioase au închiriat o casă.
Tristul eveniment de la Ţaga nu s-a petrecut brusc. Intenţiile au fost vizibile cu săptămâni înainte, când s-a turnat fundaţia exterioară. Preotul greco-catolic a obţinut o ordonanţă prezidenţială prin Judecătoria Gherla ce cerea ca lucrările de demolare să fie sistate. Ordonanţa prezidenţială nu a avut valoare în ochii preotului ortodox din Ţaga, precum nu a impresionat nici în alte cazuri din Transilvania. „În urmă cu cinci săptămâni”, declara pr. Dujardi la 12 mai, „au făcut un şanţ în jurul bisericii, apoi au început să toarne fundaţia. Acum două zile au început să demoleze vechea biserică pentru a face loc celei noi, care urmează să fie construită. Deşi până seara am obţinut ordin prezidenţial de la Judecătoria Gherla, cu executor din Cluj-Napoca pentru sistarea lucrărilor, acest lucru nu s-a întâmplat.”
Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Greco-Catolice Cluj-Gherla, a declarat pentru „Bună Ziua Ardeal” că prin astfel de acţiuni se încearcă ştergerea urmelor greco-catolice din localitate. El a amintit şi cazul bisericii de la Nicula, revendicate de asemenea în instanţe încă din anul 2002. „Am cerut de mai multe ori conservarea bisericii vechi de la Nicula, care se degradează voit sau mai puţin voit. Se încearcă, încet, încet o demolare a acesteia. Ortodocşii motivează că fundaţia nu rezistă, că pereţii sunt crăpaţi. Este foarte trist. Este incredibil că se întâmplă astfel de lucruri în prag de aderare la UE. Nici Ceauşescu nu şi-a permis să facă aşa ceva”, a caracterizat Daniel Avram acţiunea ortodocşilor de la Ţaga.
Probabil stirea relateaza un eveniment din secolul trecut. Poate din nu stiu ce epoca neagra a istoriei. Chiar poate asa ceva sa se fi intamplat in secolul XXI? Daca tot isi fac una noua ce nu au putut sa o faca in alt loc?
Oare ce inseamna sau mai bine zis insemna, cuvantul „unitate„ pe care mai ales crestinii ortodocsi il strigau cand a veni Sfantul Parinte Papa Ioan Paul II in Romania?
Acea biserica era foarte frumoasa si nu merita demolata. Daca vroiau sa construiasca alta puteau sa o faca in alt loc si sa o lase pe cea veche ca un fel de amintire. Era mult mai frumos. Pacat ca au demolat-o!