Căsătoria trebuie trăită după natura ei
27.07.2007, Auronzo di Cadore (Catholica) - Oamenii ştiu că intrarea în căsătorie se face pe viaţă, iar cheia pentru inversarea tendinţei actuale de divorţ este recuperarea capacităţii de ascultare a naturii umane, a afirmat Papa Benedict marţi, la sesiunea de întrebări şi răspunsuri la care au participat 400 de preoţi din Diecezele de Belluno-Feltre şi Treviso. Sfântul Părinte a spus că acum, spre deosebire de trecut, divorţul afectează vieţile atâtor oameni încât este văzut ca ceva normal. Divorţul întunecă înţelegerea faptului că instituţia căsătoriei este indisolubilă. „Legea canonică porneşte de la ideea că omul, chiar şi fără să înveţe, intenţionează să trăiască în căsătorie după natura umană, aşa cum stă scris în primele capitole ale Genezei”, a spus Pontiful.
Omul, fiind om, posedând deci natura umană, „ştie ce este căsătoria”. „Dar astăzi această axiomă, conform căreia omul doreşte să facă ceea ce este în natura lui – una fidelă căsătoriei – este transformată într-o axiomă diferită.” Papa a explicat: „Nu mai este natura cea care vorbeşte, ci `ceteri homines` – ceilalţi oameni – ceea ce fiecare celălalt face. Ce fac `ceteri homines` este să se căsătorească cu ideea că într-o zi căsătoria poate să eşueze şi atunci pot intra într-o a doua, a treia ori a patra căsătorie. Acest model al `ceea ce fiecare face` devine un model în contradicţie cu ceea ce dictează natura.” Sfântul Părinte a continuat: „Pentru a ajuta cuplurile să se pregătească cu adevărat pentru căsătorie, nu doar după cum doreşte Biserica ci după cum doreşte Creatorul ei, trebuie să recuperăm capacitatea de a ne asculta natura, să redescoperim ce stă în spate la ceea ce face fiecare, şi ce ne spune natura nouă. Natura ne invită de fapt la căsătoria pe viaţă, la o viaţă de fidelitate, cu suferinţa creşterii împreună în iubire.” Sfântul Părinte a subliniat că este nevoie de pregătire la căsătorie ca şi „cale de redescoperire – de reînvăţare a ce ne spune propria fiinţă, pentru a ajunge la o adevărată alegere a căsătoriei în conformitate cu Creatorul şi Răscumpărătorul”.
„Dar pregătirea nu este suficientă: marea problemă vine apoi”, a spus Sfântul Părinte subliniind importanţa însoţirii cuplurilor „cel puţin în primii zece ani de căsătorie”. El a cerut „preoţilor, precum şi familiilor care au deja această experienţă, care cunosc suferinţele şi tentaţiile, să fie prezenţi în momentele de criză”. „Prezenţa unei reţele de familii este importantă, precum şi a diferitelor mişcări ce pot să îşi aducă o importantă contribuţie”, a mai spus Papa. Astăzi „toate merg împotriva fidelităţii pe viaţă”. În cazul căsătoriilor eşuate, Papa Benedict a recunoscut că „există mereu întrebarea dacă a existat cu adevărat, în sens sacramental”, dorinţa de a trăi indisolubilitatea căsătoriei, vorbind apoi de procesul de anulare. Sfântul Părinte a vorbit şi despre suferinţa cuplurilor care trăiesc într-o legătură nesacramentală, „care nu permite comuniunea deplină cu Biserica”. „Prezenţa preoţilor, familiilor, mişcărilor este de foarte mare importanţă.”