Pelerinaj la Chiheru de Jos
20.08.2007, Blaj (Catholica) - În prima duminică după sărbătoarea Adormirii şi ridicării la cer a Maicii Domnului, duminica a douăsprezecea după Rusalii, 19 august, la Mănăstirea din Chiheru de Jos (protopopiatul Reghin, judeţul Mureş) s-a celebrat hramul. Tradiţional loc de pelerinaj pentru credincioşii din zonă, mănăstirea de la Chiheru de Jos a rămas în conştiinţa colectivă locală chiar şi după ce nu a mai fiinţat ca atare, astfel încât după reintrarea în legalitate a Bisericii Greco-Catolice, în anul 1989, aici s-au reluat pelerinajele în ziua hramului, iar la dorinţa credincioşilor şi a preotului paroh Zaharie Fărcaş, cu binecuvântarea Ierarhului, s-a ridicat o biserică ce urmează să fie sfinţită, în lucru fiind şi aşezământul monahal. Tot prin strădania părintelui Zaharie Fărcaş, pe traseul de circa 2 kilometri de la şoseaua Reghin-Sovata spre mănăstire s-a constituit „Calea Crucii”, cu cele 14 staţiuni sculptate în lemn, dinaintea cărora pelerinii se roagă în drumul spre biserică.
Duminică, 19 august, Sfânta Liturghie a fost pontificată de Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la masa altarului pregătit în faţa bisericii concelebrând un sobor de preoţi, printre care pr. Ioan Fărcaş, vicar mitropolitan şi protopop al Blajului, pr. Florin Boitoş, protopop al Reghinului, pr. Gelu Ardelean, protopop de Teaca. În cuvântul de învăţătură, Înaltul Ierarh s-a referit pe larg la mesajul evanghelic al zilei, pilda tânărului bogat care se interesa de viaţa veşnică, context în care a spus: „Vă relatez acum o veche poveste din folclor despre fericire, care spune că era odată un rege foarte trist. Sfătuitorii lui i-au spus că ar trebui să îşi trimită slujitorii să găsească pe cineva pe deplin fericit, să îi ia cămaşa şi să o poarte el însuşi. Atunci regele ar fi pe deplin fericit. Deci, acesta şi-a trimis slujitorii şi au căutat de-a lungul şi de-a latul împărăţiei. În final, unul dintre slujitorii regali a găsit un om pe deplin fericit. S-a întors la rege cu vestea cea bună. Regele a întrebat nerăbdător: `Dar unde este atunci cămaşa omului?` `Din păcate`, a răspuns slujitorul, `acest om pe deplin fericit era atât de sărac încât nu avea nici o cămaşă`.”
„Ce trebuie reţinut ? Prezenţa Împărăţiei lui Dumnezeu depinde în final nu de circumstanţele exterioare, de averi, de influenţe, de sănătate sau de poziţie socială, ci de dispoziţiile noastre interioare, de capacitatea noastră de a ne apropia de Dumnezeu, de a ne converti. Într-adevăr, viaţa veşnică este în noi dacă ne apropiem de Dumnezeu. Aceasta este frumuseţea vieţii creştine!” Ierarhul a vorbit apoi despre hramul mănăstirii, mulţumind apoi preotului paroh: „Ţin să felicit pe părintele Zaharie Fărcaş şi pe toţi colaboratorii şi susţinătorii sfinţiei sale, pentru strădania şi preocuparea permanentă de a reda mănăstirea Chiherului tradiţiei pelerinajului, aşa de iubită de poporul creştin”, amintind şi că „se împlinesc astăzi, 19 august, 294 de ani de la trecerea în veşnicie a mitropolitului Alba Iuliei, Atanasie Anghel, cel care a definitivat Unirea românilor ardeleni cu Biserica Romei. Se cuvine să-i aducem omagiu acestui artizan al Unirii, un înaintemergător al celor care, astăzi, fii ai acestui popor, se străduiesc să rămână în unire cu Roma sau trudesc pentru refacerea unităţii creştine.” Corespondenţă semnată de Alexandru Petărlecean.