Liturghia de duminică este o necesitate
09.09.2007, Viena (Catholica) - A merge la Liturghia duminicală nu este doar o regulă de urmat, ci mai degrabă o „necesitate interioară”, spune Papa Benedict al XVI-lea. Papa a făcut această afirmaţie în cadrul Liturghiei pe care a celebrat-o în Catedrala Sf. Ştefan din Viena, în ultima zi a călătoriei lui apostolice de trei zile în Austria. În jur de 40.000 de persoane au urmărit Liturghia pe ecrane mari amplasate în Piaţa Sf. Ştefan, deoarece nu toţi participanţii au putut să intre în catedrală. Ploaia de dimineaţă i-a determinat pe organizatori să distribuie pelerine de plastic credincioşilor.
Predica Sfântului Părinte s-a centrat pe motoul martirilor creştini din Biserica primară din Abitene: „Fără duminică nu putem trăi”. Pontiful a spus: „Duminica a fost transformată în societăţile noastre apusene în weekend, în timp liber. Acesta este cu siguranţă ceva bun şi necesar, în special în mijlocul grabei nebune a lumii moderne. Totuşi, dacă timpului liber îi lipseşte un punct central, o direcţie generală, atunci devine în cele din urmă timp pierdut, care nici nu întăreşte nici nu construieşte. Timpul liber are nevoie de un punct central – întâlnirea cu Cel care este originea şi scopul nostru”. În salutul de deschidere, Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena, a explicat că a existat în Austria o mişcare de apărare a „duminicii de tendinţele de a goli această zi de semnificaţia ei”.
Reamintind exemplul creştinilor din Biserica primară, Papa Benedict al XVI-lea a explicat că pentru ei Liturghia duminicală nu a fost un „precept”, ci mai degrabă „o necesitate interioară”. „Această atitudine a creştinilor din acele timpuri se aplică oare şi nouă creştinilor de astăzi?” a întrebat Papa. Sfântul Părinte a răspuns: „Da, se aplică, şi noi avem nevoie de o relaţie care să ne susţină, care să dea direcţie şi conţinut vieţilor noastre. Şi noi avem nevoie să ajungem la Cel Înviat, care ne susţine prin şi dincolo de moarte. Avem nevoie de această întâlnire care ne aduce împreună, care ne dă spaţiu pentru libertate, care ne lasă să vedem dincolo de forfota vieţii de zi cu zi iubirea creatoare a lui Dumnezeu, de la care venim şi spre care călătorim”.
Duminica însă, a spus Pontiful, ne aminteşte de asemenea de „ziua zorilor creaţiei”. El a spus: „Aşadar duminica este şi sărbătorirea săptămânală în Biserică a creaţiei – sărbătoarea recunoştinţei şi a bucuriei pentru creaţia lui Dumnezeu. Într-un timp în care creaţia pare a fi pusă în pericol în atât de multe moduri prin activitatea umană, trebuie în mod conştient să facem publică şi această dimensiune a duminicii”. După Liturghie, Papa a recitat Angelus în Piaţa Sf. Ştefan. La final, pelerinii au fluturat eşarfe galbene şi pancarte din ţări precum Germania, Israel, Austria şi chiar Iran, strigând numele Papei în italiană: „Be-ne-de-tto! Be-ne-de-tto!”