Provita Bucureşti despre „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”

6 răspunsuri

  1. Ana spune:

    Acesta este un comentariu scurt. Sper sa revin cu unul mai detaliat altadata.
    Dar: in ce punct al filmului este considerat comunismul sau repezentantul acestui, Ceausescu, drept vinovatul acestei tragedii?
    O. K.: poate cel mult, atunci cand sunt comentate consecintele pe plan legal.
    Dar asta nu inseamna ca autorul considera comunismul drept cauza tragediei. Si bine face. Faptul ca personajele l-au exclus pe Dumnezeu din viata lor face posibila toata drama, cruzimea, salbaticia. Vedeti dumneavoastra o cruce, o icoana pe tot parcursul filmului?
    Am fost studenta in anii `80. La Medicina. Stiti unde am vazut eu primul fat? Aruncat intr-o galeata pentru apa de spalat podele, in WC-ul de langa sala de curs de la Caritas!!! Era roz si extraordinar de frumos. Parca ar fi dormit…
    Si stiti ce-mi povestea o femei de 70 de ani care a lucrat la groapa de gunoi de la Glina: ca i se intampla sa calce pe copiii avortati adusi acolo probail cu restul de gunoaie…
    Acum cum vi se mai pare imaginea fatului din baie?
    Sau faptul ca acum avorturile nu se mai petrec in hoteluri este mai putin grav?
    Stiti care a fost reactia unui pusti de 14-15 ani la iesirea din sala: „Ce porcarie de film„. Si stiti ca m-am bucurat? Pentru ca a receptionat just mesajul si a fost trezit la realitate.
    Ar fi un material didactic socant, dar cel putin ar trezi niste constiinte si mantui cateva suflete.
    Si stiti ce cred ca mai deranjeaza, inconstient, pentru ca inca nu am citit un comentariu pe tema aceasta: pozitia barbatului. Fie agresor, fie indiferent, fie total naiv. Cred ca daca filmul ar fi apartinut unei femei s-ar fi produs o explozie de critica de puterea uneia atomice.
    Pe mine curajul si luciditatea autorului ma bucura. Il felicit.
    Poate asa se mai salveaza cateva vieti si mai intrerupem fluviul de sange curs de la milioanele de copii ucisi dupa disparitia comunismului.
    Si asa vom avea mai multi copii la catehism.
    Ave Maria!

  2. Marius Bilha spune:

    Va salut si va sustin pozitia d/voastra. Societatea noastra are nevoie de oameni si crestini angajati in salvarea valorilor si a vietii.
    Dumnezeu sa va insoteasca cu binecuvantarea sa.
    fr. Marius

  3. Doresc să secondez pe Larisa Iftime în ceea ce a scris cu atâta forţă şi curaj. Şi să-i mulţumesc. Puţini vor discuta filmul în cauză altfel decât o fac „ corifeii” masmedia.

    În România există această perversă moştenire a epocii Ceauşescu: ceea ce a făcut el rău cu Securitatea, Miliţia şi Procuratura lui obligând femeile să aibă copii, devine un argument pentru a considera avortul ca un semn al libertăţii recâştigate după 1989. După acest raţionament, noi nu mai putem afirma că avortul este un rău absolut.

    Unii susţin că filmul are până la urmă un mesaj anti-avort. Dar Larisa Iftime este clară cu mesajul ei pentru-viaţă şi cu avertismentul ei:
    „ Trupul atacat chimic al unui copil nenăscut, înfăţişat ca un caz secundar, mai mult, ca un reziduu sanitar, deschide un drum către o lume infinit mai neagră decât cea a lumii comuniste zugrăvită de autorii filmului. ”

  4. Ana spune:

    Cu ocazia unui astfel de film iti dai seama cati mai traiesc intr-o lume inchipuita.
    Sunt medic catolic si nu contest intentiile minunate ale „Pro Vita„ Bucuresti, dar mi-e teama ca spiritele lor refuza realitatea. Si nu numai ei.
    Laudetur Jesus Christus!

  5. l.m. spune:

    Sa speram ca aceea istorie nu se va mai repeta vreodata iar cei care nu stiu ar trebui informati. Ca parinte care am 40 de ani si mama a doi copii nu pot fi indiferenta la ceea ce s-a intamplat in comunism. Cred ca prin acest film Cristian Mungiu nu a dorit sa arate decat realitatea tragica a femeii din comunism. Sunt multe de spus dar am sa las loc si altora sa comenteze.

  6. Ana spune:

    Din curiozitate am vizitat din nou comentariile la filmul lui Cristian Mungiu. S-au oprit pe 29 septembrie. Sunt total absente. Nihil. Zero! ! !
    Cat timp ne-a interesat problema avortului in Romania?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *