Provita Bucureşti despre „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”
21.09.2007, Bucureşti (Catholica) - De câteva luni bune, pe scena opiniei publice româneşti se perindă şirul nesfârşit de omagii aduse filmului „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”. Faptul că această realizare cinematografică a fost premiată la Festivalul de la Cannes a umplut personalităţile cele mai marcante ale politicii româneşti, respectiv preşedintele şi primul-ministru al României, de o maximă admiraţie. În paginile ziarelor, condeieri avizaţi au punctat, cu o retorică de sărbătoare, valenţele exclusiv estetice ale acestei opere, care, după prezentările lor, ar constitui una dintre capodoperele cinematografiei româneşti.
Am trecut în revista aceste puncte de vedere ca să înţelegeţi de ce am considerat că este necesar să scoatem la vedere şi alte opinii care izbucnesc, credem, în mintea oricărui spectator de bun simţ, cel puţin. Chiar autorul filmului, regizorul Cristian Mungiu, a prefigurat aceste impresii, altele decât cele strict estetice, atunci când a declarat că nu vrea să vorbească despre faptele povestite. Căci istoria, atât cât se vede, cât şi figurile celor două eroine, două tinere studente, inspiră aceeaşi urâţenie sufletească şi morală ca şi peisajul monstruos al decorului, un oraş în care toate lucrurile – case, apartamente, instituţii – mucezesc, crapă şi se îngălează de scursorile mizeriei totale ale societăţii comuniste, aflate în pragul prăbuşirii.
Nu e greu de apreciat că, printre cauzele care determina această urâţenie, numită de criticii străini thriller social, autorii indică indirect şi legislaţia anti-avort din acea perioadă. Tragedia celor două eroine de aici porneşte. N-au nici o tresărire sufletească ce ar putea să le oprească de la avort. Pentru aceasta, ele sunt de acord să se lase violate şi nu se liniştesc până când fătul de patru luni nu este scos afară din pântecele acelei tinere fete. Acţiunea avortării acestui copil, care se desfăşoară de-a lungul întregului film, este redată ca o simplă operaţie medicală. Autorii filmului, cu un cinism maxim, dau imaginea copilului ucis pe mozaicul unei băi de hotel, iar aruncarea lui la tomberon are încărcătura unui happy-end.
Pornind cel puţin de la acest moment, credem ca autorităţile, în loc să se extazieze în faţa unui succes european, ar trebui să iniţieze o dezbatere publică. Xavier Darcos, ministrul Educaţiei Naţionale din Franţa, de altfel, nu a fost de acord ca filmul să fie difuzat în reţeaua şcolilor din această ţară. Hotărârea lui, motivată de cruzimea imaginilor, a fost răpusă în cele din urmă de o comisie guvernamentală. În Franţa şi Italia, de altfel, au fost semnalate proteste ale unor instituţii de mare prestigiu, care au arătat viziunea cinică şi degradantă în care este prezentat copilul nenăscut.
Nici o teză social-politică, cum ar fi în cazul acestui film ilustrarea mizeriei comuniste, nu poate să se susţină pe o slăbiciune morală ca aceasta, care are ca efect decăderea omului, a vieţii lui biologice şi spirituale. Trupul atacat chimic al unui copil nenăscut, înfăţişat ca un caz secundar, mai mult, ca un reziduu sanitar, deschide un drum către o lume infinit mai neagră decât cea a lumii comuniste zugrăvită de autorii filmului. Este regretabil că ziariştii români, care trăiesc şi s-au format într-un mediu modelat, am putea spune exclusiv, după cutuma creştină, n-au semnalat acest pericol.
Prin această scrisoare încercăm să semnalăm un fapt grav, care nu numai că a fost trecut cu vederea, dar a fost înfăţişat fie trunchiat, fie total pe dos. Am dori ca punctul nostru de vedere să declanşeze o serie de dezbateri, care să configureze până la urma adevărul, cel puţin cel de natură morală, pe care îl evocă acest film atât de mult mediatizat. (Larisa Iftime, Asociaţia Provita Media, Bucureşti, www.provita.ro)
Acesta este un comentariu scurt. Sper sa revin cu unul mai detaliat altadata.
Dar: in ce punct al filmului este considerat comunismul sau repezentantul acestui, Ceausescu, drept vinovatul acestei tragedii?
O. K.: poate cel mult, atunci cand sunt comentate consecintele pe plan legal.
Dar asta nu inseamna ca autorul considera comunismul drept cauza tragediei. Si bine face. Faptul ca personajele l-au exclus pe Dumnezeu din viata lor face posibila toata drama, cruzimea, salbaticia. Vedeti dumneavoastra o cruce, o icoana pe tot parcursul filmului?
Am fost studenta in anii `80. La Medicina. Stiti unde am vazut eu primul fat? Aruncat intr-o galeata pentru apa de spalat podele, in WC-ul de langa sala de curs de la Caritas!!! Era roz si extraordinar de frumos. Parca ar fi dormit…
Si stiti ce-mi povestea o femei de 70 de ani care a lucrat la groapa de gunoi de la Glina: ca i se intampla sa calce pe copiii avortati adusi acolo probail cu restul de gunoaie…
Acum cum vi se mai pare imaginea fatului din baie?
Sau faptul ca acum avorturile nu se mai petrec in hoteluri este mai putin grav?
Stiti care a fost reactia unui pusti de 14-15 ani la iesirea din sala: „Ce porcarie de film„. Si stiti ca m-am bucurat? Pentru ca a receptionat just mesajul si a fost trezit la realitate.
Ar fi un material didactic socant, dar cel putin ar trezi niste constiinte si mantui cateva suflete.
Si stiti ce cred ca mai deranjeaza, inconstient, pentru ca inca nu am citit un comentariu pe tema aceasta: pozitia barbatului. Fie agresor, fie indiferent, fie total naiv. Cred ca daca filmul ar fi apartinut unei femei s-ar fi produs o explozie de critica de puterea uneia atomice.
Pe mine curajul si luciditatea autorului ma bucura. Il felicit.
Poate asa se mai salveaza cateva vieti si mai intrerupem fluviul de sange curs de la milioanele de copii ucisi dupa disparitia comunismului.
Si asa vom avea mai multi copii la catehism.
Ave Maria!
Va salut si va sustin pozitia d/voastra. Societatea noastra are nevoie de oameni si crestini angajati in salvarea valorilor si a vietii.
Dumnezeu sa va insoteasca cu binecuvantarea sa.
fr. Marius
Doresc să secondez pe Larisa Iftime în ceea ce a scris cu atâta forţă şi curaj. Şi să-i mulţumesc. Puţini vor discuta filmul în cauză altfel decât o fac „ corifeii” masmedia.
În România există această perversă moştenire a epocii Ceauşescu: ceea ce a făcut el rău cu Securitatea, Miliţia şi Procuratura lui obligând femeile să aibă copii, devine un argument pentru a considera avortul ca un semn al libertăţii recâştigate după 1989. După acest raţionament, noi nu mai putem afirma că avortul este un rău absolut.
Unii susţin că filmul are până la urmă un mesaj anti-avort. Dar Larisa Iftime este clară cu mesajul ei pentru-viaţă şi cu avertismentul ei:
„ Trupul atacat chimic al unui copil nenăscut, înfăţişat ca un caz secundar, mai mult, ca un reziduu sanitar, deschide un drum către o lume infinit mai neagră decât cea a lumii comuniste zugrăvită de autorii filmului. ”
Cu ocazia unui astfel de film iti dai seama cati mai traiesc intr-o lume inchipuita.
Sunt medic catolic si nu contest intentiile minunate ale „Pro Vita„ Bucuresti, dar mi-e teama ca spiritele lor refuza realitatea. Si nu numai ei.
Laudetur Jesus Christus!
Sa speram ca aceea istorie nu se va mai repeta vreodata iar cei care nu stiu ar trebui informati. Ca parinte care am 40 de ani si mama a doi copii nu pot fi indiferenta la ceea ce s-a intamplat in comunism. Cred ca prin acest film Cristian Mungiu nu a dorit sa arate decat realitatea tragica a femeii din comunism. Sunt multe de spus dar am sa las loc si altora sa comenteze.
Din curiozitate am vizitat din nou comentariile la filmul lui Cristian Mungiu. S-au oprit pe 29 septembrie. Sunt total absente. Nihil. Zero! ! !
Cat timp ne-a interesat problema avortului in Romania?