Experienţa unui misionar în Japonia
04.10.2007, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea invită credincioşii să se roage în luna octombrie pentru ca „creştinii care se găsesc în situaţii de minoritate, să aibă forţa şi curajul de a trăi credinţa şi de a persevera în mărturisirea ei”. Acest îndemn al Papei este indicat în scrisoarea cu care se stabilesc intenţiile generale pentru Apostolatul Rugăciunii, informează Radio Vatican. Creştinilor din ţările în care sunt minoritari nu le este garantată întotdeauna o adecvată libertate religioasă. În unele state, apoi, mărturisirea credinţei se loveşte de alte obstacole de natură culturală, precum în Japonia. Redacţia centrală a Radio Vatican a stat de vorbă pe această temă cu inspectorul călugărilor salezieni în ţara soarelui răsare, pr. Orlando Puppo, rezident la Tokyo.
„Din punctul de vedere al legii, există absolută libertate de cult. Însă, în practică, mai ales în zonele rurale, lipseşte libertatea socială. Este dificil a deveni creştini, deoarece există idei preconcepute, prejudecăţi, în baza cărora nu convine căsătoria cu un creştin sau cu o creştină. Când o persoană îmbrăţişează credinţa creştină, de multe ori este izolată de lume. În acest sens, trebuie să aibă curajul de a deveni creştin, dar cei care devin, chiar dacă puţini, sunt într-adevăr `convinşi`. Ştiu că au luat o decizie foarte personală care îi leagă de Cristos şi că l-au ales pe Cristos mai degrabă decât tradiţiile lor, modurile lor de a vedea, caracteristice societăţii în care trăiesc. Este un act de curaj”.
Pr. Orlando Puppo arată: „Catolicii străini sunt mai mulţi decât cei japonezi, din cauza imigraţiei. Există apoi, un contrast de multe ori în modul de a manifesta şi de a arăta viaţa creştină, mai ales în liturgie. În ceea ce priveşte dimensiunea interioară, ea este într-adevăr creştină atunci când primeşte Evanghelia cu bucurie, când se constată că cineva este chemat de Dumnezeu, ales de Cristos şi trimis de Cristos”. „Papa îndeamnă toţi creştinii să fie misionari, să mărturisească Evanghelia. Ce înseamnă a fi realmente misionari, mai ales în Japonia?”, a fost întrebat părintele. „Pentru mine înseamnă a nu se lăsa transportat de `curent`. Aici există un curent permisiv, o concepţie hedonistă potrivit căreia totul se termină cu viaţa pământească. Creştinului, în schimb, îi cerem, în general, să se străduiască să ducă o viaţă curată unde ambientul nu este curat, să caute să fie cinstit unde mediu este necinstit, să fie credincios, fidel, unde sunt atâtea cazuri de infidelitate”