Sfinţirea bisericii Naşterea Maicii Domnului din Rediu
11.10.2007, Cluj (Catholica) - O nouă biserică greco-catolică, cu hramul „Naşterii Maicii Domnului”, a fost sfinţită în Eparhia de Cluj-Gherla, la Rediu, jud. Cluj. Evenimentul a avut loc duminică 7 octombrie şi s-a desfăşurat în prezenţa a peste 500 de credincioşi din Rediu şi împrejurimi, dar şi din Turda şi Cluj-Napoca. Un grup de aproximativ o sută de credincioşi au sosit din parohia Aiton, cu prapori şi steag în frunte, pentru a se alătura în rugăciune comunităţii din Rediu, ambele parohii fiind păstorite de pr. Vasile Perde. PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, preoţii şi studenţii care-l însoţeau, au fost primiţi la intrarea în sat cu alai de sărbătoare, de-a lungul drumului oamenii şi-au împodobit porţile caselor cu icoane, ştergare şi covoare bogat ornamentate, pentru a-şi exprima bucuria primirii de oaspeţi.
Ierarhul şi a preoţii care-l însoţeau, au fost întâmpinaţi în faţa bisericii de către parohul şi credincioşii parohiei din Rediu împreună cu primarul localităţii, dl. Făgădar Nicolae şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Copii în port popular au oferit Preasfinţiei Sale flori şi l-au salutat, precum se obişnuia şi odinioară, înainte de prigoana începută în 1948. Un cuvânt de bun-venit a rostit pr. Ilie Rusan, Protopop de Turda. Programul a continuat prin ceremonia sfinţirii bisericii şi Sfânta Liturghie Arhierească, Ierarhul avându-i alături pe cei zece preoţi prezenţi dar şi tineri teologi care au ajutat slujind la altar, prin cântări şi rugăciune. În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin a meditat asupra Evangheliei duminecii, „Învierea fiului văduvei din Nain”, text care ilustrează biruinţa vieţii asupra morţii: „convoiul morţii” – procesiunea de înmormântare a fiului văduvei, se întâlneşte cu „convoiul vieţii” – Isus Cristos şi ucenicii săi, iar Mântuitorul îl readuce la viaţă pe tânărul mort şi îl dă înapoi mamei sale, pentru a-i fi mângâiere la bătrâneţe. După celebrarea Sfintei Liturghii evenimentul inaugurării noii biserici a fost marcat printr-o cuvântare rostită de pr. Matei Boilă, cunoscut luptător al bisericii în catacombe. O parte amplă din intervenţia sa se află inclusă în materialul de pe BRU.ro de unde este preluată această ştire.
Parohia greco-catolică din Rediu s-a înfiinţat la scurt timp după Unirea cu Roma de la 1700. În prezent are 60 de credincioşi, cei care au acceptat după căderea comunismului să revină la biserica din care au făcut parte ei şi strămoşii lor. Vechea biserică parohială din sat, fostă greco-catolică, este în folosinţa parohiei ortodoxe şi deşi a fost revendicată, partea ortodoxă nu doreşte retrocedarea ei. Neavând unde să-şi desfăşoare programul liturgic, preotul şi credincioşii greco-catolici se adunau pentru sfintele slujbe într-o casă a unui bun credincios, casă care a devenit neîncăpătoare. Această situaţie a durat timp de 11 ani. Prin hotărâre comună, pr. Vasile Perde şi credincioşii greco-catolici din Rediu au decis că trebuie să-şi construiască o biserică nouă şi s-au rugat cu toţii ca visul lor să devină realitate, participând totodată, cât a putut fiecare, la împlinirea acestui vis. Construirea bisericii din Rediu s-a făcut în timp record, fiind necesare doar 62 de zile până la finalizarea ei. În semn de apreciere pentru această realizare, dar şi spre a reaminti tuturor celor prezenţi importanţa Unirii cu Roma, PS Florentin a înmânat, în încheierea manifestării, părintelui paroh din Rediu, o medalie cu chipul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea, Capul văzut al Bisericii.