Sfinţirea pietrei de temelie a bisericii din Pesceana
14.10.2007, Blaj (Catholica) - În Duminica a XXI-a după Rusalii, 14 octombrie, în comunitatea greco-catolică din Pesceana, jud. Vâlcea, aparţinând protopopiatului Bucureşti, a fost dublă sărbătoare: prima vizită pastorală a Întâistătătorului Bisericii Române Unite, Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian, şi sfinţirea pietrei de temelie a bisericii ce urmează a se ridica în această parohie, aflăm dintr-o corespondenţă semnată de Alexandru Petărlecean pe situl BRU.ro. Înaltul Ierarh, însoţit de pr. vicar mitropolitan Ioan Fărcaş, protopop al Blajului, a fost întâmpinat la intrarea în comună de către parohul locului, pr. Victor Tudor; în faţa primăriei, primarul şi deputatul de Vâlcea, Aleodor Frâncu, au urat bun venit înalţilor oaspeţi. La locul de celebrare, şi totodată loc al viitorului lăcaş de cult greco-catolic din Pesceana, PF Lucian a fost primit cu Sfânta Evanghelie şi cu un cuvânt de întâmpinare de către pr. Liviu Oţoiu, protopop de Bucureşti, tineri localnici oferind Ierarhului pâine şi sare şi buchete de flori.
Ceremonia a început la orele 10, cu oficiul sfinţirii apei, urmat de binecuvântarea locului bisericii şi a pietrei de temelie şi aşezarea acesteia în locul deasupra căruia se va întemeia sfânta masă a altarului bisericii din Pesceana, biserică ce va fi închinată Adormirii Maicii Domnului şi Sfântului Padre Pio. După binecuvântarea credincioşilor cu apă sfinţită, s-a celebrat Sfânta Liturghie, pe temelia viitoarei biserici. Alături de Preafericirea Sa Lucian, la masa altarului s-au aflat opt preoţi, printre care protopopul de Blaj, protopopul de Bucureşti, parohii din Râmincu Vâlcea, din Târgu Jiu, dar şi Superiorul din Blaj al călugărilor augustinieni asumpţionişti, pr. Gheorghe Hang. Un grup de teologi blăjeni a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, acompaniaţi de credincioşii din Pesceana, dar şi de un grup de membri ai AGRU Bucureşti, condus de preşedintele Ion Sâmihăian. Preafericirea Sa Lucian i-a salutat pe toţi cei prezenţi: „Am venit din Ardealul străbun la fraţii noştri olteni pentru a preamări pe Dumnezeu, pentru a ne ruga şi pentru a ne bucura împreună. Psalmistul David spune: `Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!` Suntem fraţi de sânge, fraţi ai aceleiaşi ginte latine, fraţi ai căror înaintaşi s-au adăpat la izvoarele credinţei şi ale culturii Romei celei mari! Venim din Blajul românismului, loc sfânt al întregului nostru popor, loc unde, de pe Câmpia Libertăţii s-a auzit strigătul din piepturile celor peste patruzeci de mii de ţărani: Vrem să ne unim cu Ţara! Venim cu gânduri curate şi sfinte pentru a sfinţi locul şi piatra de temelie pentru o nouă biserică, unde, liniştiţi, credincioşii să poată înălţa rugi sfinte Dumnezeului Celui în Treime adorat şi preamărit, pentru toate trebuinţele vieţii.”
În cuvântul de învăţătură, Înaltul Ierarh s-a referit pe larg la Evanghelia zilei, arătând şi substratul pildelor Mântuitorului: „Dragii mei, Isus ne spune astăzi, prin Biserica Sa, o pildă: pilda semănătorului. Toate pildele sau parabolele pe care le-a spus Isus au acelaşi scop, acela de a ne ridica cu ajutorul realităţilor pământene la realităţile veşnice, cereşti. Acelaşi scop îl are şi pilda semănătorului.” Aşezarea în rânduielile fireşti a parohiei greco-catolice Pesceana nu a fost lipsită, în anii ce au trecut, de unele tensiuni create de oameni care au înţeles mai puţin ce înseamnă iubirea aproapelui. Îndemnându-i pe toţi să mediteze la ceea ce semnifică „frate întru Cristos”, Preafericirea Sa Lucian a spus: „Vizita noastră aici este pentru a sfinţi locul şi piatra de temelie pentru noua biserică parohială. Este un semn bun dacă se înalţă multe locaşuri de rugăciune. Am respectat stăruitoarea dorinţă a părintelui Victor de a aşeza toată greaua acţiune de construire a acestei biserici protecţiei cereşti a Sfântului Padre Pio. Cu siguranţă că părintele v-a vorbit despre viaţa minunată a acestui călugăr capucin, care peste 25 de ani a purtat pe trupul său rănile lui Isus. A trăit atât de intim unit cu Mântuitorul, încât putea spune întocmai cu Sfântul Pavel: Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine! Vă îndemn, dragii mei, să vă rugaţi zilnic lui Isus, prin mijlocirea lui Padre Pio, pentru ca lucrările la această biserică să poată fi finalizate cât mai repede, ca să putem veni să o sfinţim, iar dumneavoastră să puteţi avea propriul locaş de închinare, unde, netulburaţi de nimeni, să aduceţi cuvenita închinare lui Dumnezeu. Această biserică nu se ridică în contra altei biserici; această biserică se ridică numai şi numai pentru a se aduce în ea slujbă lui Dumnezeu, loc al prezenţei Lui în mijlocul acestei comunităţi. Vă îndemn pe toţi cei prezenţi să fiţi buni creştini, să vă eliberaţi de orice ură şi rea intenţie, să lăsaţi ca pacea şi iubirea lui Cristos să locuiască în inimile şi viaţa voastră, aşa încât toţi cei ce vă întâlnesc şi vă văd să fie edificaţi în credinţă. Vă felicit pe toţi credincioşii, pe părintele paroh, pentru curajul şi statornicia de care daţi dovadă în mărturisirea credinţei celei una, în ascultare deplină faţă de Sfântul Părinte Papa şi în dragoste sinceră faţă de ţară.”
După încheierea ceremoniei, Înaltul Ierarh a binecuvântat bucatele aduse de credincioşi, conform obiceiului locului, apoi s-a întreţinut cu comunitatea, la o agapă oferită de parohie, împărţind apoi tuturor rozarii şi iconiţe spre aducerea aminte a împreunăsărbătorii.