Despre icoana de pe tilma lui Diego
05.11.2007, Mexic (Catholica) - ele acestea, o copie a icoanei Fecioarei Maria de la Guadalupe circulă prin România. Pr. Emil Ghiurcă coordonează pelerinajul în România al acestei icoane. Organizatorii au pus la dispoziţie informaţii despre icoană, din care spicuim câteva fragmente. Mai întâi: cine a fost Juan Diego? „Un indian aztec convertit la creştinism, botezat în 1525 la vârsta de 57 de ani sub numele de Juan Diego. Deşi locuia la 15 km de Mexico, el venea aici în fiecare zi pentru a asista la Liturghie. În ziua de 9 decembrie 1531, trecând pe lângă colina Tepeyapac, în apropiere de templul zeiţei Tonantzin, i s-a arătat dintr-un nor alb înconjurat de un curcubeu, o femeie tânără şi frumoasă, care i s-a prezentat astfel: `Eu sunt desăvârşita şi pururea Fecioară Maria, Mama Dumnezeului adevărat, Creatorul viu, Stăpânul cerului şi al pământului. Doresc cu ardoare ca în acest loc să se construiască o biserică şi să-Mi fie consacrată. Eu voi oferi aici toată iubirea şi compasiunea, ajutorul şi ocrotirea Mea întregului Meu popor. Eu sunt Mama Îndurării, Mama tuturor celor care trăiesc uniţi în această ţară şi în toată lumea, a tuturor celor care Mă iubesc, a tuturor celor care se roagă şi a tuturor celor care au încredere în Mine. Eu voi fi prezentă să le ascult plânsul şi durerile şi să le uşurez suferinţele, nevoile şi necazurile`.”
„Pentru a dovedi veridicitatea acestei întâlniri minunate, pe vesmântul lui Juan Diego (vesmânt denumit tilmă) a apărut în mod miraculos o imagine a Sfintei Fecioare, care a fost apoi arătată Episcopului locului. Şi alte miracole au însoţit apartiţia Preasfintei Fecioare Maria, dar Tilma a rămas la loc de cinste în biserica înălţată în locul templului păgân. Imaginea Sfintei Fecioare de Guadalupe a fost venerată de mulţimi tot mai mari de credincioşi din Mexic şi din întreaga lume. De-a lungul timpului s-au înregistrat un şir de vindecări şi miracole ce au făcut din Sanctuarul marian din Mexico, unul ditre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din lume.” Papa Ioan Paul al II-lea vorbea despre Fecioara de la Guadalupe ca despre „Mama Americilor”. La 6 mai 1990 acelaşi Pontif l-a beatificat pe Juan Diego, canonizat apoi la 31 iulie 2002. Astăzi Tilma este păstrată în bazilica de la Guadalupe, în spatele unui geam blindat, într-un cadru de bronz, aur şi argint.
„În fiecare zi Preacurata este venerată aici de milioane de persoane, dar Ea este, într-un fel, `prizonieră` în bazilica Sa”, citim în materialul pus la dispoziţie de organizatorii pelerinajului. „La 13 august 1990, un american în vârstă, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, a primit de la Sfânta Fecioară de Guadalupe un prim mesaj prin care Ea îşi exprima dorinţa ca Icoana Sa să fie purtată de-a lungul Americilor, pentru ca ea să poată răspândi haruri pe unde trece. După această dată şi până la 28 aprilie 1992, el a primit alte cinci mesaje. În primul dintre acestea, Sfânta Fecioară spune: `V-am lăsat pe Tilmă Icoana mea, care rămâne până astăzi un miracol neîntrerupt… şi totuşi mâinile mi-au fost legate, căci sunt închisă în acest centru geografic al Americilor… V-o repet, Sfânta Fecioară de Guadalupe trebuie să călătorească printre toţi copiii Săi… ca să aducă milioane de suflete la Fiul Său… Trebuie să fiu liberă să circul printre copiii mei… Doresc să aşezaţi toate forţele voastre în favoarea vieţii şi toate eforturile voastre sub stindardul Sfintei Fecioare de Guadalupe, stindardul meu. Vă voi acorda ajutorul şi protecţia mea puternică. Vă voi conduce la victorie asupra forţelor morţii care se încrâncenează împotriva pruncilor din sânul mamei lor.”
„Împreună, dragii mei copii, vom pune capăt acestui teribil flagel care este avortul. Nu vor exista excepţii. Împreună, vom intra într-o nouă eră de protejare a vieţii omeneşti, adică a fiecărei persoane, din prima clipă a vieţii până la moartea naturală. Voi pune capăt acestor sacrificii umane dintre cele mai sângeroase, aşa cum am făcut-o la păgâni după începerea miracolului Icoanei mele în 1531.”
O asemenea ocazie intalnesti o data in viata. Imi pare rau ca nu s-a mediatizat deloc evenimentul. Din pacate, presa da prea putina importanta lucrurilor cu adevarat importante!