A apărut Compendiul de doctrină socială a Bisericii
11.01.2008, Iaşi (Catholica) - Editura Sapientia a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi anunţă apariţia cărţii „Compendiu de doctrină socială a Bisericii”, editată de Consiliul Pontifical pentru Dreptate şi Pace. Această carte apare în colecţia „Teologie”, în format 15×21, are 672 de pagini şi poate fi achiziţionată de la toate librăriile catolice din ţară la preţul de 40 lei.Documentul a fost elaborat de Consiliul Pontifical pentru Dreptate şi Pace, al cărui prefect este cardinalul Renato Raffaele Martino. Traducerea îi aparţine pr. prof. dr. Lucian Farcaş, profesor de teologie morală la Institutul Teologic „Sf. Iosif.” din Iaşi, cu avizul Conferinţei Episcopale Române. Prezenta ediţie a beneficiat de sprijinul Confederaţiei Caritas – România şi de organizaţia Secours catholique din Franţa.
În prefaţa semnată de Cardinalul Angelo Sodano, se spune: „Lucrarea arată cum doctrina socială catolică are şi valoarea de instrument al evanghelizării, pentru că pune persoana umană şi societatea umană în relaţie cu lumina evangheliei. Principiile doctrinei sociale a Bisericii, care se bazează pe legea naturală, sunt apoi confirmate şi consolidate, în credinţa Bisericii, de evanghelia lui Cristos. […] În textul de faţă se poate vedea apoi importanţa valorilor morale, fondate pe legea naturală scrisă în conştiinţa fiecărei fiinţe umane; de aceea, fiecare conştiinţă umană este obligată să cunoască şi să respecte această lege.”
„Textul a fost astfel elaborat, încât să fie util nu numai celor din interior (ad intra), catolicilor, ci şi celor din afară (ad extra). De fapt, fraţii care sunt uniţi prin acelaşi Botez, cei care urmează alte religii şi toţi oamenii de bunăvoinţă pot găsi aici ocazii rodnice de reflecţie şi o motivaţie comună pentru dezvoltarea integrală a fiecărei persoane şi a omului întreg. Aşadar, prezentul volum, de o valoare de necontestat, se adresează nu doar clericilor şi persoanelor implicate în munca pastorală, ci şi tuturor acelora care doresc să asculte glasul Bisericii cu privire la problemele şi întrebările de natură morală cu care se confruntă omul contemporan.”