Pelerini ai păcii şi unităţii în Ţara Sfântă
14.01.2008, Iaşi (Catholica) - Pelerinajul internaţional al tinerilor din Acţiunea Catolică în Ţara Sfântă, cu tema „Pelerini ai păcii şi unităţii”, a avut loc în perioada 29 decembrie 2007 – 6 ianuarie 2008. Au participat peste 150 de tineri din 28 de ţări de pe patru continente ale lumii: Africa, Asia, America, Europa. Acţiunea Catolică din România (ACRO) a fost prezentă cu o delegaţie formată din 18 persoane. Pelerinajul a fost organizat de Forumul internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC), departamentul pentru tineri, coordonat de Oana Tuduce (responsabil cu tinerii în cadrul FIAC şi preşedinte ACRO) şi Maria Grazia Tibaldi (secretar FIAC).
Pelerinajul s-a dorit a fi o continuare a gestului făcut de Papa Paul al VI-lea, care, în anul 1968, cu ocazia primei Zile Mondiale a Păcii, a trimis un grup de tineri din Acţiunea Catolică, la Betleem, în Grota Naşterii, să ducă o lampă a păcii, simbol al speranţei şi al reconcilierii întregii umanităţi. Anul acesta, la 1 ianuarie 2008, s-a realizat o reînnoire a acestui gest de credinţă şi de rugăciune, pentru ca familia umană să devină cu adevărat o comunitate de pace. Papa Benedict al XVI-lea a adresat o scrisoare tinerilor pelerini: „Vă încredinţez în mod special Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2008, pentru a-l transmite tinerilor creştini din Ţara Sfântă. …Invocând ajutorul Maicii Preasfinte şi a Sfântului Iosif să ştiţi să construiţi poduri de fraternitate şi de solidaritate, să daţi continuitate experienţelor de prietenie, aşa încât cei care trăiesc în Ţara Sfântă să nu se simtă abandonaţi, ci cu adevărat membri ai marii familii ai Bisericii universale. Aceasta este urarea pe care v-o fac, tineri din Acţiunea Catolică, pentru ca voi să o transmiteţi tuturor celor pe care îi întâlniţi în drumul vostru… ”
Pelerinajul a fost o adevărată aventură a prieteniei şi a rugăciunii… Plecarea spre Ţara Sfântă s-a făcut din Roma, unde a fost punctul de întâlnire pentru toţi cei 150 de pelerini. Prima parte a pelerinajului s-a desfăşurat în jurul Betleemului şi a Ierusalimului. Cazarea pelerinilor a avut loc la Centrul Acţiunii Catolice din Betleem şi la Casa Nuova a părinţilor franciscani. S-au organizat deplasări la Câmpul păstoraşilor, Biserica Naşterii, Sfântul Mormânt, Cenacol, Grădina Măslinilor, Zidul plângerii… Programul spiritual, cu meditaţii zilnice a fost realizat de pr. Daniel Attinger, călugăr de Bose. Au avut loc întâlniri cu mai multe personalităţi ale lumii religioase din Ierusalim şi Betleem: PF Michel Sabbach – Patriarh de Ierusalim, ES Mons Antonio Franco – Nunţiu Apostolic în Israel, şi pr. Pierbattista – custode de Ţara Sfântă. Pe tot parcursul pelerinajului tinerii au fost însoţiţi de ES Mons. Domenico Sigalini, asistent spiritual al Acţiunii Catolice Italiene.
Punctul culminant al pelerinajului l-a reprezentat ziua de 1 ianuarie, Ziua Mondială a Păcii. În cadrul Liturghiei pontificale, celebrată în Catedrala Patriarhiei din Ierusalim, fiecare reprezentant al celor 28 de ţări prezente în pelerinaj a primit lampa păcii şi a unităţii, simbol a fraternităţii şi a solidarităţii între popoare. Partea a doua a pelerinajului s-a desfăşurat în jurul Nazarethului. Participanţii au fost cazaţi la familiile din Cana, Reineh şi Nazareth. În biserica „Bunei Vestiri” au fost salutaţi de ES Mons. Giacinto-Boulos Marcuzzo, Episcop auxiliar de Nazareth. Printre locurile sfinte vizitate s-au aflat: Deşertul Iudeii, Lacul Tiberiade, Locul Fericirilor, Muntele Tabor, Ierihon, Haifa – Muntele Carmel. Încheierea pelerinajului a fost marcată de participarea la Liturghia celebrată de Papa Benedict al XVI-lea, în sărbătoarea Epifaniei, în Bazilica San Pietro, din Roma. (După o corespondenţă semnată de Anca Lucaci pe Ercis.ro)