Apostolatul Mării, o îndatorire faţă de cei ce depind de pescuit
03.02.2008, Roma (Catholica) - Consiliul Pontifical pentru Pastorala Migranţilor şi Itineranţilor a deschis joi, 31 ianuarie 2008, reuniunea anuală a coordonatorilor regionali ai Apostolatului Mării, care reprezintă diferitele regiuni ale lumii maritime. Întâlnirea, ce s-a încheiat pe 2 februarie, a fost prezidată de Cardinalul Renato Raffaele Martino şi de Arhiepiscopul Agostino Marchetto, preşedintele şi respectiv secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorala Migranţilor şi Itineranţilor. Despre motivaţiile acestei întâlniri a vorbit pentru Radio Vatican Arhiepiscopul Agostino Marchetto.
„Apostolatul Mării este o `Operă` catolică, după cum a definit-o Constituţia Apostolică Pastor Bonus, din 1988, prezentă în aproape toate ţările maritime. Cu ai săi 8 coordonatori regionali – America de Nord şi America Latină, Europa, Oceanul Indian, Africa Atlantică, Asia de Sud-Est şi Asia de Sud – Apostolatul Mării se implică în pastoraţia pescarilor, a navigatorilor, a echipajelor şi a pasagerilor de la bordul navelor de croazieră şi al iahturilor. De aceea este importantă întâlnirea – măcar o dată pe an – pentru a face analiza situaţiei pastorale şi pentru a stabili programul activităţilor pastorale viitoare. În această perspectivă este clar că fiecare continent, fiecare ocean are propria specificitate, iar noi trebuie să recunoaştem şi să respectăm aceste caracteristici, păstrând un sens de unitate”.
Arhiepiscopul Agostino Marchetto a precizat: „Lumea pescuitului este în criză. Rezerva mondială de peşte se află la cel mai scăzut nivel. Pentru prima dată în istorie există teama dispariţiei peştilor mării, căci 75% din resursele marine de peşte cunoscute sunt exploatate în mod excesiv, în ciuda strigătului de alarmă şi a cotelor de exploatare impuse în ţările dezvoltate. Dat fiind că peste un miliard de persoane depind de pescuit pentru necesităţile lor alimentare, şi se estimează la 41 de milioane numărul persoanelor care lucrează în acest tip de activitate, terminarea resurselor de peşte reprezintă un grav pericol pentru aceste populaţii”. În acest context, în ziua de 2 februarie s-a reunit şi Comitetul Internaţional al Apostolatului Mării pentru pescuit, şi Arhiepiscopul a vorbit despre contribuţia Bisericii în rezolvarea acestei problematici: „Este o datorie a Apostolatului Mării aceea de a fi purtătorul de cuvânt al celor care nu au voce, ajutându-i să devină conştienţi de situaţia pe care o trăiesc şi de obligaţiile pe care le au de înfruntat”.