Persistă o mentalitate misogină, afirmă Papa
11.02.2008, Vatican (Catholica) - O mentalitate misogină discriminatorie continuă să persiste în culturile care ignoră noutatea creştinismului de a recunoaşte demnitatea egală a bărbaţilor şi a femeilor, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea. Sâmbătă, 9 februarie 2008, Papa i-a primit în audienţă pe participanţii la conferinţa internaţională intitulată „Femeia şi bărbatul, `humanum` în totalitatea sa”, care a marcat a 20-a aniversare a publicării Scrisorii apostolice a Papei Ioan Paul al II-lea „Mulieris Dignitatem”. Conferinţa, organizată de Consiliul Pontifical pentru Laici, s-a încheiat sâmbătă.
„Din a doua jumătate a secolului XX până astăzi”, a spus Papa, „mişcarea pentru drepturile femeilor în diferitele contexte ale vieţii sociale a generat nenumărate reflecţii şi dezbateri, şi a văzut înmulţirea iniţiativelor pe care Biserica Catolică le-a urmărit şi adesea însoţit cu viu interes”. În Scrisoarea apostolică „Mulieris Dignitatem”, a arătat Pontiful, Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre nevoia de a aprofunda „adevărurile antropologice fundamentale despre bărbaţi şi femei, egalitatea în demnitate şi unitatea lor, înrădăcinata şi profunda diferenţă dintre masculin şi feminin, şi vocaţia lor la reciprocitate şi complementaritate, colaborare şi comuniune”.
Sfântul Părinte a continuat: „În faţa curentelor culturale şi politice care încearcă să elimine, sau cel puţin să umbrească şi să facă neclare diferenţele sexuale scrise în natura umană, considerându-le a fi construcţii culturale, este necesar să reamintim planul lui Dumnezeu care a creat fiinţa umană bărbat şi femeie, cu o unitate şi în acelaşi timp o diferenţă originală şi complementară”. Papa a insistat asupra faptului că discriminarea continuă: „Persistă încă o mentalitate misogină care ignoră noutatea creştinismului, ce recunoaşte şi proclamă demnitatea şi responsabilitatea femeilor egală cu cea a bărbaţilor. Există anumite locuri şi culturi în care femeile sunt discriminate şi subevaluate doar pentru faptul că sunt femei. „În faţa unui fenomen atât de grav şi persistent, apare cu atât mai urgent angajamentul creştinilor de a deveni pretutindeni promotorii unei culturi care recunoaşte demnitatea ce aparţine femeilor din punct de vedere juridic şi în realitate”.
„Dumnezeu a încredinţat bărbaţilor şi femeilor”, a spus Papa, „potrivit caracteristicilor proprii fiecăruia, o vocaţie specifică în misiunea Bisericii şi în lume. Mă gândesc aici la familie, comunitate de iubire, deschisă vieţii, celulă fundamentală a societăţii. În ea, femeia şi bărbatul, mulţumită darului maternităţii şi paternităţii, joacă împreună un rol de neînlocuit cu privire la viaţă”. Pontiful a subliniat dreptul copiilor la a avea un tată şi o mamă, şi rolul statului de a „susţine cu politici sociale adecvate tot ceea ce promovează stabilitatea căsătoriei, demnitatea şi responsabilitatea soţului şi a soţiei, drepturile lor şi datoria de neînlocuit de a-şi educa fiii”.