Creştinii trebuie să contribuie la o cultură pro-femeie
18.02.2008, Vatican (Catholica) - Creştinii au responsabilitatea construirii unei culturi care să recunoască demnitatea femeii, a afirmat directorul Biroului de Presă al Vaticanului, pr. Federico Lombardi, în recenta ediţie a programului „Octava Dies” al Televiziunii Vaticanului. „Îi mulţumesc fiecărei femei pentru simplul fapt de a fi femeie! Prin intuiţia care face atât de mult parte din feminitatea voastră, îmbogăţiţi înţelegerea lumii şi contribuiţi la relaţii umane mai oneste şi autentice”, a spus pr. Lombardi, citând din ceea ce el a numit „pasionata declaraţie de recunoştinţă”, într-adevăr, „de iubire, pentru fiecare femeie”, formulată de Papa Ioan Paul al II-lea în „Scrisoarea către Femei” din 1995.
„Este potrivit să reluăm aceste pagini alături de scrisoarea `Mulieris Dignitatem` din 1988, a cărei a 20-a aniversare este în acest an”, a afirmat pr. Lombardi. „Şi acesta este un document original şi intens, nu atât un tratat cât o `meditaţie`, după cum a spus Papa însuşi; este o re-lectură a femininului în Biblie, după cum a definit-o în mod pătrunzător un comentator”. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a explicat că Papa Benedict al XVI-lea, vorbind la o conferinţă recentă cu tema „Femeia şi bărbatul, `humanum` în totalitatea lui”, a subliniat relevanţa evidentă a acestei teme. Sfântul Părinte a spus că „relaţia bărbat-femeie în specificităţile, reciprocităţile şi complementarităţile lor respective, fără îndoială, constituie un punct central al `problemei antropologice` care este atât de decisive în cultura contemporană”, a arătat pr. Lombardi.
„Papa observă că atunci când bărbaţii şi femeile pretind că sunt autonomi şi total auto-suficienţi, ei riscă să se închidă pe sine într-o auto-realizare care de fapt `îi reduce la o izolare apăsătoare`”, a spus el. Pr. Lombardi a chemat la reflecţie pentru ca „`noile progrese ale ştiinţei şi sensibilităţile culturale contemporane` să continue să se integreze în perspectiva planului lui Dumnezeu, care a creat fiinţa umană bărbat şi femeie”. „Împotriva mentalităţii masculiniste, creştinii trebuie să promoveze o cultură care recunoaşte în legislaţie şi în realitate demnitatea ce aparţine femeilor, care le permite să coopereze la construirea unei societăţi ce preţuieşte ceea ce Papei Ioan Paul al II-lea îi plăcea să numească `geniul specific feminin`”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al Vaticanului. „Această datorie se află încă înaintea noastră, în Biserică şi în lume”.