Provocări şi speranţe privind căsătoria în SUA
19.02.2008, Washington (Catholica) - Şapte din zece catolici din SUA se descriu pe ei înşişi ca cel puţin „oarecum familiarizaţi” cu învăţătura Bisericii despre căsătorie, şi aproximativ o treime spun că sunt „foarte familiarizaţi”. Aceasta este una dintre statisticile furnizate de un studiu al Centrului Cercetări Aplicate în Apostolat, şi făcut public de Episcopii americani săptămâna trecută. Într-o declaraţie de răspuns la această cercetare, Arhiepiscopul Joseph Kurtz, preşedinte al Subcomitetului Episcopilor pentru Căsătorie şi Viaţa de Familie, a spus că rezultatele înfăţişează „o imagine amestecată” şi că „ne fac să fim recunoscători şi plini de speranţă. De asemenea provoacă îngrijorări şi ne prezintă provocări”.
Potrivit studiului, 70% dintre catolicii care sunt actualmente căsătoriţi din Statele Unite s-au căsătorit la biserică. Puţin peste jumătate dintre catolici (55%) au declarat că viziunea lor despre căsătorie se bazează cel puţin „întrucâtva” pe învăţătura Bisericii. Explicând constatările, Arhiepiscopul Kurtz de Louisville, Kentucky, a spus că este necesar să se facă distincţie între acei catolici care participă săptămânal la Liturghie, şi cei care nu o fac. „Cei care participă în fiecare săptămână la Liturghie au şanse mai mari decât cei care merg mai rar să fie căsătoriţi în prezent, să aibă un soţ catolic, să afirme că sunt foarte familiarizaţi cu învăţătura catolică despre căsătorie şi să aibă o viziune despre căsătorie bazată pe credinţa lor şi în conformitate cu învăţătura Bisericii”.
Studiul a descoperit că actualul statut marital al catolicilor este adesea legat de statutul marital al părinţilor lor. Catolicii căsătoriţi au declarat în procent mai mare decât cei care sunt separaţi sau divorţaţi sau decât cei care trăiesc împreună cu un partener că părinţii lor sunt (sau au fost înainte de moarte) căsătoriţi unul cu altul. „Acest lucru arată puterea comunicată de un exemplu pozitiv de fidelitate”, a afirmat Arhiepiscopul Kurtz. „O altă descoperire este că două treimi dintre catolici declară că viziunea lor despre căsătorie se bazează pe contextul şi experienţa lor familială anterioară. Următoarea generaţie de tineri catolici este influenţată puternic de căsătoriile de astăzi ale părinţilor lor. Va fi această influenţă pozitivă sau negativă? Este o întrebare cheie”.
Situaţia catolicilor este foarte asemănătoare cu aceea populaţiei SUA ca întreg, în ceea ce priveşte demografia căsătoriei: statutul marital, vârsta la prima căsătorie, divorţul. 23% dintre catolicii adulţi au trecut printr-un divorţ; 12% sunt în prezent divorţaţi şi 11% sunt în prezent recăsătoriţi, trăiesc cu un partener sau sunt văduvi, dar au fost în trecut divorţaţi. Arhiepiscopul Kurtz a remarcat de asemenea că studiul arată că pregătirea pe care Biserica o oferă cuplurilor de logodnici ajută căsătoriile, dar că cuplurile catolice nu apelează cu consecvenţă la Biserică pentru ajutor în dificultăţi în timpul căsătoriei.
„Trebuie să găsim modalităţi de a le oferi cuplurilor o asistenţă pastorală completă, continuă şi variată care să le ajute să crească în fericire şi sfinţenie de-a lungul întregului ciclu de viaţă dintr-o căsnicie”, a spus el. Studiul, realizat în iunie 2007, a intervievat peste 1.000 persoane care s-au declarat catolice, cu o marjă de eroare de plus sau minus 3,1 procente. Studiul este parte a Iniţiativei Pastorale Naţionale pentru Căsătorie a Episcopilor din SUA, şi a fost finanţat de Cavalerii lui Columb.