Sf. Augustin a definit „adevăratul secularism”
21.02.2008, Vatican (Catholica) - Sf. Augustin a contribuit la dezvoltarea politicii moderne cu o definiţie a „adevăratului secularism” care marchează clar separarea dintre Biserică şi stat, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea în cadrul audienţei sale generale de miercuri, 20 februarie 2008, din Aula Paul al VI-lea. Acesta a fost al patrulea discurs dedicat Episcopului de Ippona, despre al cărui text „De Civitate Dei” (Cetatea lui Dumnezeu) a afirmat că a contribuit la „dezvoltarea gândirii politice moderne în Apus şi în teologia istorică creştină”.
Sfântul Părinte a explicat că textul, scris între 413 şi 426, a venit după asedierea Romei de către goţi, în 410, când mulţi păgâni şi-au exprimat îndoiala cu privire la măreţia Dumnezeului creştin care a părut incapabil să apere cetatea. „La această acuzaţie, resimţită profund de creştini, a răspuns Sf. Augustin cu această magnifică lucrare, `De Civitate Dei`. El a clarificat ce trebuie şi ce nu trebuie să aşteptăm de la Dumnezeu. Chiar şi astăzi, această carte este sursa folosită pentru a defini cu claritate adevăratul secularism şi jurisdicţia Bisericii”. Papa a explicat că lucrarea se bazează pe o interpretare fundamentală a istoriei – „lupta dintre două iubiri: iubirea de sine, `chiar până la a arăta indiferenţă faţă de Dumnezeu`, şi iubirea de Dumnezeu, `chiar până la a fi indiferent faţă de sine`”.
Papa a subliniat şi importanţa „Confesiunilor” lui Augustin, scrise între 397 şi 400, în care „suferinţa personală în lumina lui Dumnezeu devine laudă pentru Dumnezeu şi recunoştinţă pentru că Dumnezeu ne iubeşte şi ne acceptă, ne transformă şi ne înalţă la el. Mulţumită `Confesiunilor`, putem urma pas cu pas itinerariul interior al acestui om extraordinar care a fost fascinat de Dumnezeu”. „Astăzi au supravieţuit peste 300 de scrisori şi 600 de predici ale Episcopului de Ippona”, a spus Sfântul Părinte. „Iniţial trebuie să fi fost mult mai multe, poate chiar 3.000 sau 4.000, rodul la 40 de ani de predicare”. Citându-l pe prietenul şi biograful lui Augustin, Possidius, Papa Benedict al XVI-lea a spus că sfântul şi teologul este „întotdeauna viu” în scrierile sale: „El trăieşte cu adevărat în lucrările sale, este prezent cu noi, şi astfel putem vedea permanent vitalitatea credinţei lui căreia i-a dedicat întreaga viaţă”.