Mesajul Papei pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocaţii
23.02.2008, Vatican (Catholica) - Orice creştin este chemat să dea mărturie şi să vestească Evanghelia, într-o lume în care există mulţimi care nu au avut încă o adevărată întâlnire cu Isus Cristos, afirmă Papa Benedict al XVI-lea în Mesajul pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocaţii. Această Zi va fi celebrată în acest an la 13 aprilie 2008, cu tema „Vocaţiile în slujirea Bisericii în misiune”, se arată într-o relatare de pe situl Radio Vatican. Episcopul Romei invită pe fiecare creştin şi comunităţile creştine să nu se închidă în sine ci să-l vestească pe Cristos lumii întregi. Papa aminteşte încă de la începutul mesajului său mandatul încredinţat de Isus după înviere: „Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile, botezându-i în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Matei 28,19). Biserica, aşadar, subliniază Sf. Părinte, este misionară în ansamblul ei şi în fiecare mădular. Dar dacă prin Botez şi Mir orice creştin este chemat să vestească Evanghelia, dimensiunea misionară este legată în mod special şi profund de vocaţia preoţească.
Vocaţia specială a misionarilor pe viaţă îşi păstrează toată validitatea ei, pentru că reprezintă paradigma angajării misionare a Bisericii, care are întotdeauna nevoie de dăruire radicală şi deplină, de imbolduri noi şi îndrăzneţe. Papa Benedict al XVI-lea subliniază apoi că iubirea lui Cristos trebuie comunicată fraţilor atât prin exemple cât şi prin cuvinte. A mulţumit aşadar atâtor misionari care îl vestesc pe Cristos şi administrează Sfintele Taine cu preţul vieţii, înfruntând pericole şi persecuţii, pe urmele Învăţătorului lor. Ei îi slujesc pe cei mai mici, pe cei bolnavi, săraci şi pe cei care trec prin momente grele. „Este vorba de mărturii impresionante, mărturii care pot inspira atâţia tineri să-l urmeze la rândul lor pe Cristos şi să-şi dăruiască viaţa în slujirea celorlalţi, aflând chiar în acest fel viaţa adevărată”.
Statisticile, observă Papa mai departe, arată că numărul celor botezaţi creşte de la an la an graţie acţiunii pastorale a acestor preoţi, dedicaţi trup şi suflet pentru mântuirea fraţilor. Prin preoţii săi, Isus aşadar se face prezent în mijlocul oamenilor de astăzi, până în cele mai îndepărtate regiuni ale planetei. Papa Benedict al XVI-lea a amintit apoi apostolatul preoţilor „fidei donum”, care îşi împlinesc misiunea în alte dieceze, şi al călugărilor şi călugăriţelor, de viaţă activă şi contemplativă, care joacă în continuare o rol foarte important în evanghelizarea lumii. Cu rugăciunea lor continuă şi comunitară, călugării de viaţă contemplativă mijlocesc necontenit pentru întreaga omenire, în timp ce călugării de viaţă activă, prin acţiunea lor caritativă de multe feluri, aduc tuturor mărturia vie a iubirii şi milostivirii divine.
Pentru ca Biserica să poată desfăşura mai departe misiunea încredinţată de Cristos şi să nu lipsească evanghelizatori de care lumea are nevoie, scrie mai departe Sf. Părinte, este necesar ca în comunităţile creştine să nu înceteze niciodată o constantă educaţie la credinţă a tinerilor şi adulţilor, păstrând viu în rândul credincioşilor simţul de răspundere misionară şi de participare solidară cu popoarele pământului. Papa îndeamnă la rugăciune pentru ca Dumnezeu să trimită lucrători în secerişul său: „numai într-un pământ spiritual bine cultivat înfloresc vocaţii la preoţia ministerială şi la viaţa consacrată”. Sfântul Părinte cheamă, în fine, toate comunităţile creştine să nu se închidă în sine ci să trăiască intens dimensiunea misionară a misterului Bisericii, pentru ca darul credinţei să cheme toţi creştinii să coopereze la evanghelizare.