Inaugurarea unei plăci în cinstea Sf. Grigore Iluminătorul
26.02.2008, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a prezidat în dimineaţa zilei de vineri, 22 februarie 2008, în partea de nord a Bazilicii Sfântul Petru, inaugurarea unei plăci toponomastice în cinstea Sfântului Grigore Iluminătorul, apostolul armenilor, episcop martir, mort în anul 332, informează Radio Vatican. Papa a definit această inaugurare drept o împrejurare providenţială pentru celebrarea unui mare sfânt care, acum 17 secole, „a făcut din armeni un popor de creştini, şi mai mult, primul popor în mod oficial creştin”. La ceremonie au luat parte numeroase autorităţi politice şi religioase, printre care Patriarhul de Cilicia al Armenilor, Nerses Bedros al XIX-lea. Acum trei ani, cu câteva luni înainte de a muri, Papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat o maiestoasă statuie a Sfântului Grigore, situată într-una din nişele ce înconjoară Bazilica.
Cu ocazia inaugurării plăcii, Papa Benedict al XVI-lea a rostit un discurs despre moştenirea apostolului Bisericii din Armenia, spunând: „Ne rugăm pentru ca poporul armean, prin mijlocirea acestui ilustru şi merituos fiu, să continue urmarea căii credinţei, lăsându-se condus – aşa cum a făcut în decursul secolelor – de Cristos şi de Evanghelia Sa”. Termenul „Iluminătorul” cu care este numit Sfântul Grigore, a spus Papa, „pune în evidenţă dublul rol avut de acest sfânt în istoria convertirii armene”. „Iluminătorul este un termen folosit în limbajul creştin pentru a indica trecerea de la tenebre la lumina lui Cristos. Şi este, cu adevărat, tocmai Cristos marele iluminător care-şi răspândeşte lumina asupra tuturor acelora care-l primesc şi-l urmează cu fidelitate”.
„Sfântului Grigore i s-a spus `Iluminătorul` tocmai pentru că în el se reflecta, în mod extraordinar, chipul Mântuitorului. Cuvântul `iluminare` îmbracă şi o semnificaţie ulterioară în accepţiunea armeană; indică lumina care provine din răspândirea culturii prin intermediul învăţăturii”. Acest aspect, a adăugat Papa, ne duce imediat cu gândul la „acei călugări-maeştri care, urmând paşii Sfântului Grigore, i-au continuat învăţătura, răspândind în aşa fel lumina adevărului evanghelic, încât să îi dezvăluie omului adevărul propriei sale fiinţe, mărindu-i potenţialul cultural şi spiritual”. Sub influenţa Sf. Grigore, regele Tiridates a îmbrăţişat creştinismul în secolul al IV-lea, şi Armenia a devenit prima naţiune care a recunoscut creştinismul ca religie a sa – cu 75 de ani înainte ca imperiul roman să facă acelaşi lucru.