Nevoia de claritate în dialogul ecumenic
26.02.2008, Londra (Catholica) - A stabili o agendă clară pentru dialog care să identifice genul de unitate pe care îl caută Bisericile constituie una dintre cele patru priorităţi ale ecumenismului prezentate de Cardinalul Jean-Pierre Ricard la o întâlnire a liderilor religioşi europeni. Întâlnirea anuală a Comitetului Mixt al Conferinţei Bisericilor Europene (CEC) şi al Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE) s-a desfăşurat în perioada 21-24 februarie 2008 în Londra. Comitetul s-a întâlnit pentru a evalua a treia Adunare Ecumenică Europeană din perioada 4-9 septembrie 2008 din Sibiu, România.
Cardinalul Ricard, vice-preşedinte al CCEE şi Arhiepiscop de Bordeaux, a spus că comitetul trebuie să fie tot mai clar în ceea ce priveşte obiectivele angajamentului ecumenic. El a pus întrebarea: „Ce fel de unitate căutăm?” Alte priorităţi includ nevoia de a lărgi experienţa fraternităţii ecumenice, în special în rândul tinerilor; a fi mai prezenţi acolo unde este în joc „umanitatea fiinţei umane”; şi a dezvolta un ecumenism spiritual, „în special într-un timp în care riscăm să fim descurajaţi de încetineala progresului ecumenic şi de aparenţii paşi înapoi”.
Preşedintele CEC, Rev. Jean-Arnold de Clermont, a subliniat în discursul său de deschidere trei provocări pentru mişcarea ecumenică: înainte de toate globalizarea, care ne cere să „lărgim conştiinţa ecumenică a membrilor Bisericilor noastre”. A doua provocare este secularizarea continentului nostru, iar a treia nevoia de a regândi structurile cooperării ecumenice între Bisericile din Europa în vederea unei mărturii comune reînnoite, oferind „un semnal puternic că Bisericile sunt deschise la schimbare”.
Într-o declaraţie de presă, comitetul comun a relatat că întâlnirea a evaluat pozitiv evenimentul de la Sibiu: „În actuala situaţie ecumenică, adunarea de la Sibiu a arătat că creştinii europeni sunt angajaţi în mărturie comună la diferite nivele, şi că ei pot contribui într-un mod original la construirea casei europene comune”. Întâlnirea a concluzionat de asemenea că adunarea de la Sibiu „a demonstrat că este posibil să vorbim despre diferenţe şi despre diviziunile încă existente cu toată sinceritatea şi fraternitatea”.
Comitetul a declarat că cooperarea pe mai departe între CEC şi CCEE va fi pe baza temelor promovării cunoaşterii Bibliei în Europa, a dialogului interreligios, a integrităţii creaţiei, a migraţiei şi a păcii. S-a vorbit şi despre finalizarea agendei pentru un comitet CCEE-CEC pentru relaţiile cu musulmanii în Europa. Comitetul va găzdui în perioada 20-23 octombrie în Belgia o conferinţă despre relaţiile musulmano-creştine intitulată „A fi un cetăţean al Europei şi o persoană de credinţă: creştini şi musulmani ca parteneri activi în societăţile europene”.