Înmormântarea pr. Damian Blăjuţ, OFMConv
06.03.2008, Nisiporeşti (Catholica) - Pr. Damian Blăjuţ, OFMConv., care a trecut la cele veşnice la 1 martie 2008, a fost condus pe ultimul drum pământesc şi înmormântat în cimitirul din satul natal, Nisiporeşti, marţi, 4 martie 2008. Celebrarea înmormântării a început prin procesiunea preoţilor, în număr de peste 100, din casa parohială în biserică, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie de înmormântare. Sfânta Liturghie, aflăm de pe Ercis.ro, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat şi PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, pr. Ion Ciuraru, ministru provincial al franciscanilor conventuali din România, şi cei peste 100 de preoţi romano-catolici şi greco-catolici, aceştia din urmă fiind veniţi din Eparhia de Oradea.
La începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a ţinut să sublinieze importanţa rugăciunii pentru sufletele celor răposaţi şi faptul că momentele dureroase ale despărţirii trebuie să fie trăite cu speranţa creştină în învierea la care suntem chemaţi prin însăşi vocaţia noastră creştină. De asemenea, PS Petru şi-a exprimat sentimentele de condoleanţe Provinciei franciscane, familiei părintelui Damian şi comunităţilor din Nisiporeşti, satul natal al părintelui Damian, şi Oradea, unde pr. Damian a păstorit timp de 15 ani. La invitaţia PS Petru Gherghel, secretarul Provinciei Franciscane, pr. Antonel-Aurel Ilieş, a prezentat o scurtă biografie a părintelui Damian Blăjuţ. A urmat apoi prohodul şi liturgia cuvântului.
În cadrul liturgiei cuvântului, PS Virgil a ţinut omilia, în care a subliniat importanţa vocaţiei preoţeşti şi călugăreşti, vocaţie de care pr. Damian Blăjuţ s-a bucurat şi în care a slujit Biserica lui Cristos. Această vocaţie este caracterizată de esenţa vieţii creştineşti şi anume de virtuţile teologale: credinţa, speranţa şi dragostea; precum şi de sfaturile evanghelice: ascultarea, curăţia şi sărăcia. Trăirea acestor virtuţi şi sfaturi evanghelice aduc cu sine o bucurie care îndepărtează orice tristeţe din suflet, chiar şi durerea morţii este învinsă de această convingere şi alegere de viaţă. De asemenea, PS Virgil a ţinut să sublinieze importanţa pe care pr. Damian, alături de atâţia confraţi franciscani conventuali din Moldova, a avut-o în reconstruirea Bisericii Greco-Catolice din Oradea. Amintind şi de rodnica păstorire a confraţilor franciscani pr. Iosif Sabău şi pr. Ştefan Tataru, precum şi de confraţii care au fost în Transilvania înainte de anul 1948, PS Virgil a mulţumit şi felicitat Provincia Franciscană „Sfântul Iosif” pentru toată misiunea în Biserica Greco-Catolică. Un salut deosebit de condoleanţă l-a exprimat PS Virgil familiei îndurerate a părintelui Damian Blăjuţ.
Înainte de încheierea Sfintei Liturghii, PS Virgil împreună cu preoţii şi numeroşii credincioşi greco-catolici veniţi din Oradea au cântat parastasul special pentru preoţii şi călugării răposaţi, după care pr. Ion Ciuraru a exprimat mulţumirile sale şi ale Provinciei franciscane faţă de toţi cei prezenţi: Episcopi, preoţi, persoane consacrate şi credincioşi, care s-au unit în rugăciune pentru confratele pr. Damian Blăjuţ. O mulţumire deosebită, pr. Ion a exprimat-o familiei părintelui Damian, care a dăruit Bisericii lui Cristos şi Ordinului Franciscan Conventual trei dintre fiii lor: pr. Eugen, pr. Damian şi pr. Cristian. În cele din urmă pr. provincial a mulţumit părintelui Damian pentru dăruirea sa în slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii lui Cristos şi a fraţilor. A urmat apoi citirea mesajului de condoleanţă trimis de către Primăria Municipiului Oradea, mesaj citit de pr. Cristinel Sabău, rectorul Institutului Teologic Greco-Catolic din Oradea. PS Petru Gherghel a încheiat seria discursurilor exprimându-şi condoleanţele şi încurajând Provincia Franciscană Conventuală şi familia părintelui Damian Blăjuţ.
După ritualul de încheierea a Sfintei Liturghii, a urmat procesiunea spre mormântul părintelui Damian, în cimitirul din Nisiporeşti, unde părintele răposat a fost depus şi unde aşteaptă învierea de apoi.