LC: Cardinalul Tauran vrea un dialog fără tabuuri
26.03.2008, Vatican (Catholica) - Cardinalul Jean-Louis Tauran, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, a acordat un interviu la jumătatea lunii martie pentru publicaţia italiană Avvenire. Interviul a venit după reuniunea de la Roma la care a participat o delegaţie a Sfântului Scaun şi o delegaţie a celor 138 de învăţaţi din lumea musulmană care au semnat scrisoarea deschisă „Un cuvânt comun” adresată liderilor religioşi, inclusiv Papei Benedict al XVI-lea. Interviul a apărut tradus într-un articol din ultimul număr al revistei electronice Lumea Catholica. Reproducem în continuare prima parte.
– Eminenţă, în limbajul diplomatic pe care îl cunoaşteţi bine, a spune că dialogul a fost „franc” înseamnă că a existat o confruntare reală, dialectică…
– Ei bine, dialogul are loc între două părţi care gândesc diferit, nu? În orice caz, tonul a fost mereu civilizat şi cordial.
– Această primă întâlnire a avut ca sarcină crearea forumului catolico-musulman. Care va fi criteriul de desemnare a participanţilor la acest forum?
– Din partea noastră vom alege personalităţi ecleziastice şi academice care cunosc direct islamul şi pe musulmani, inclusiv pe unii dintre cei care au dezvoltat cunoaşterea în acest domeniu.
– În ce măsură oamenii pe care i-aţi întâlnit în aceste ultime zile reprezintă lumea musulmană?
– Sunt personalităţi distinse care îi reprezintă pe semnatarii scrisorii „Un cuvânt comun”, care, la rândul lor, reprezintă o parte, dacă nu tot segmentul intelectual islamic.
– Înfiinţarea acestui forum catolico-musulman înlocuieşte celelalte forme de dialog cu alte organisme organizate din lumea musulmană, unele cu lucrări în desfăşurare?
– Aş vrea să se înţeleagă că dialogul islamico-creştin nu a început cu scrisoarea celor 138 şi nici nu se reduce la el. Nu aşa stau lucrurile. Dialogul instituţional a început de la Conciliul Vatican II şi se manifestă prin întâlniri regulate cu organisme islamice. Acum două săptămâni de exemplu, m-am aflat în Egipt, la Universitatea al-Azhar, cea mai importantă instituţie islamică sunnită. La sfârşitul lunii martie, la Roma, vom avea o întâlnire cu Societatea Islamică Mondială din Libia. În aprilie tot la Roma vom avea discuţii cu reprezentanţii iranieni. În fine, în mai mă voi afla la Amman, pentru un eveniment organizat la Institutul Regal pentru Studii Interreligioase.
– Vi s-a imputat că aţi considera un dialog teologic între creştini şi musulmani este imposibil.
– Aş dori să subliniez că la primul seminar al forumului catolic-musulman, ce se va desfăşura în luna noiembrie la Roma, sub motoul „Iubirea lui Dumnezeu, iubirea aproapelui”, prima dintre cele două subteme pe care le vom discuta va fi dedicată tocmai „fundamentelor teologice şi spirituale” ale iubirii. Este deci posibil un dialog teologic.
– Aţi constatat cumva la partenerii musulmani de dialog o intenţie serioasă de a discuta inclusiv teme privind libertatea religioasă, intrând aici şi libertatea schimbării religiei?
– Am să vă răspund indicând a doua subtemă de la întâlnirea din noiembrie: „Demnitatea umană şi respectul reciproc”. Mi se pare evident că libertatea religioasă, inclusiv libertatea de a schimba religia, este parte a demnităţii umane. Dar chiar dacă există încă diferite sensibilităţi la acest capitol, mi se pare important ca nici un subiect să nu rămână tabu, într-un dialog care să fie respectuos. Sperăm că această abordare va fi rodnică şi va avea consecinţe practice.