LC: Aportului creştinilor la civilizaţia arabă
28.03.2008, Roma (Catholica) - Numărul pe luna martie 2008 al revistei Lumea Catholica propune un material cu titlul „Promovarea cunoaşterii aportului creştinilor la civilizaţia arabă” despre Centrul de Documentare şi de Cercetări Arabe Creştine din Beyruth, Liban. Inaugurat iniţial în 1968 la Cairo, cu numele de Centrul de Cercetări Arabe Creştine, de către pr. Samir Khalil Samir, SJ, cel care semnează şi materialul din revistă tradus de Ecaterina Hanganu, Centrul a avut mai multe perioade în care şi-a întrerupt activitatea. În cele din urmă, în 1990, la Beyruth, ajutat benevol de câţiva prieteni şi încurajat de Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Orientul Mijlociu, pr. Samir a pus bazele Centrului de Documentare şi de Cercetări Arabe Creştine.
„Scopul Centrului este ca arabii – deopotrivă creştini şi musulmani – să-şi cunoască mai bine propriul patrimoniu: un patrimoniu imens, aproape inedit şi total necunoscut, foarte variat, fiindcă integrează toate tradiţiile Orientului creştin: Bisericile de limbă siriană veche (Caldeeană, Siriacă, Maronită), Biserica Bizantină, Biserica Coptă şi chiar Bisericile Armeană şi Latină. Mai mult, este important de amintit lumii că nici cultura şi nici civilizaţia arabă nu se identifică cu islamul: creştinii au jucat un rol esenţial în elaborarea a ceea ce a fost marea Renaştere arabă din sec. IX-X, introducând gândirea greacă sub toate formele ei: medicină, matematică, filosofie etc., ceea ce a suscitat o mişcare intelectuală prodigioasă, bazată pe reflectare raţională, inclusiv în teologia musulmană”.
Pr. Samir precizează în material: „Centrul a adunat în timp cea mai importantă colecţie din lume de manuscrise arabe creştine sub formă de microfilme sau reproduceri, al căror număr se ridică în prezent la 4.500, precum şi o bibliotecă de 35.000 de volume. Există de asemenea 1600 de dosare originale şi tematice privind patrimoniului arab al creştinilor, precum şi peste 200 de texte pe calculator, în întregime verbalizate. Toată această muncă de inventariere şi editare este făcută cunoscută prin intermediul a numeroase publicaţii, în special colecţia `Patrimoniu arab creştin`, care se poate găsi în mai mult de şaizeci de universităţi şi centre de cercetare din întreaga lume, precum şi revista `Cuvântul Orientului`. La acestea se adaugă alte două colecţii cu caracter ştiinţific sau de popularizare: `Texte şi Studii asupra Orientului creştin` şi `Caietele Orientului creştin`”.
Mai precizăm faptul că „Centrul de Documentare şi Cercetări Arabe creştine este singura structură din lume consacrată studiului patrimoniului arab al creştinilor. El reprezintă continuarea operei şi proiectelor celor doi eminenţi precursori, pr. Louis Cheikho (1859-1927) şi orientalistul german Georg Graf (1875-1955). Fiind un centru de documentare, de cercetare şi publicare, aici se formează tineri cercetători veniţi din lumea întreagă, se organizează seminarii, conferinţe şi se iniţiază congrese în Liban şi în străinătate, se publică diverse colecţii pentru a face cunoscut acest patrimoniu şi a suscita vocaţii de cercetător în domeniu”. Articolul poate fi citit integral în paginile electronice ale revistei, la www.Lumea.Catholica.ro.