Papa le cere salezienilor să se concentreze pe familii
01.04.2008, Vatican (Catholica) - Deoarece familia trebuie să aibă un rol activ în educarea tinerilor, este necesar ca pastoraţia tineretului să se extindă la pastoraţia familiei, i-a încurajat Papa Benedict al XVI-lea pe salezieni când i-a primit în audienţă în ziua de luni, 31 martie 2008, pe reprezentanţii acestei familii religioase, aflaţi în Roma pentru al 29-lea Capitlu General al lor. În ziua de 25 martie, Congregaţia l-a reales pe pr. Pascual Chavez Villanueva ca succesor al fondatorului salezienilor, Sf. Ioan Bosco, pentru alţi şase ani.
Tema Capitlului este un moto al Sf. Ioan Bosco, „Da mihi animas, cetera tolle” (dă-mi suflete, ia de la mine orice altceva). Sfântul Părinte a comentat această temă, arătând că „scopul ei este de a retrezi pasiunea apostolică în fiecare salezian şi în întreaga congregaţie. Aceasta va contribui mai mult la definirea profilului salezienilor, pentru ca ei să poată deveni mai conştienţi de identitatea lor ca persoane consacrate `pentru slava lui Dumnezeu`” şi „de angajamentul lor pastoral `pentru mântuirea sufletelor`”. „O altă caracteristică a modelului salezian este conştientizarea valorii inestimabile a sufletelor”, a spus Sfântul Părinte. Astfel, salezianul „trebuie să aibă inima deschisă pentru a identifica noile nevoi ale tinerilor şi a asculta apelurile lor de ajutor”, a continuat Papa, în special ale acelora care sunt „cei mai săraci din punct de vedere material şi spiritual”.
Papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe salezieni să îi ajute pe tineri „mai presus de toate să îl cunoască şi să îl iubească” pe Isus Cristos, „şi să se lase fascinaţi de El, să cultive angajamentul evanghelic, să dorească să le facă bine contemporanilor lor, să fie apostoli ai altor tineri”. Sfântul Părinte a spus că este conştient că aceste provocări sunt lansate într-un context de „mare pericol educaţional”, cele mai grave elemente ale acestuia fiind „sentimentul de descurajare care îi copleşeşte pe mulţi educatori, în special părinţi şi profesori”. „La rădăcinile crizei în educaţie se află în fapt o criză a încrederii în viaţă, care în fond nu este altceva decât o lipsă de încredere în Dumnezeu care ne-a chemat la viaţă”, a spus el.
În orice caz, a afirmat Pontiful, „în educaţia tinerilor este extrem de important ca familia să fie un subiect activ”. „Atât de des aceasta este fie incapabilă să îşi aducă contribuţia specifică, fie absentă”, a spus el. „Predilecţia pentru tineri şi angajamentul faţă de ei, atât de caracteristice carismei lui Don Bosco, trebuie să fie transpuse într-un angajament asemănător pentru implicarea şi formarea familiilor. […] A avea grijă de familii nu înseamnă a sustrage forţe de la eforturile în favoarea tinerilor, ci mai degrabă face aceste eforturi mai de durată şi mai eficiente. Vă încurajez, aşadar, să studiaţi modalităţi pentru implementarea acestui angajament. […] Acesta va constitui un avantaj în educarea şi evanghelizarea tinerilor”.