LC: Douăzeci şi şase de cruci pe un deal
04.04.2008, --- (Catholica) - „Un grup de 26 de creştini şi-au dat viaţa pentru Cristos pe un deal de lângă Nagasaki, Japonia, la 5 februarie 1597. Toţi cei 26 sunt demni de pioasă amintire nu numai pentru zelul pe care l-au arătat îndurând o moarte de martir, ci mai ales pentru modelul pe care l-au oferit creştinilor japonezi pentru secolele ce aveau să vină. Povestea lor ne aminteşte că mărturiile pline de eroism ale credinţei catolice trec dincolo de orice graniţă şi rasă”. Articolul „Douăzeci şi şase de cruci pe un deal” din numărul pe martie 2008 al revistei Lumea Catholica, semnat de Matthew E. Bunson, în traducerea Ecaterinei Hanganu, prezintă în primul rând cadrul general în care a avut loc persecuţia creştinilor din Japonia, pornind de la Sfântul Francisc Xavier care a adus credinţa catolică în această ţară în anul 1549, Shogunatul Japoniei sprijinind iniţial acţiunea de evanghelizare.
„O serie de evenimente aveau să se petreacă însă curând şi să schimbe atmosfera de toleranţă”, ducând la persecuţii. „Cea dintâi execuţie publică s-a săvârşit la Nagasaki, oraşul care devenise centrul credinţei creştine în Japonia. Primii martiri au fost Paul Miki şi însoţitorii săi. Născut în jurul anului 1564, Paul Miki era fiul unui soldat japonez, Miki Handayu. A fost educat de iezuiţi şi s-a alăturat Societăţii lui Isus în 1580, devenind astfel primul japonez care intra într-un ordin religios creştin. Paul a devenit repede cunoscut pentru elocvenţa predicilor sale. Se afla chiar în pragul hirotonirii când a fost arestat laolaltă cu alţi douăzeci şi patru de catolici, condamnaţi la moarte în numele împăratului. Împreună cu Paul se găseau şase misionari franciscani europeni, alţi doi iezuiţi japonezi şi şaisprezece laici japonezi”.
Iată puterea mărturiei adevăraţilor creştini, chiar şi în momente de încercare: „Martirii au fost adunaţi la Kyoto, condamnaţi la moarte şi trimişi la Nagasaki, unde trebuiau să fie executaţi… Prizonierii au suferit tot drumul torturile paznicilor şi înjosirile gloatei, dar pe măsură ce se apropiau de destinaţie aşa, istoviţi şi plini de sânge, dar rugându-se şi cântând necontenit, au reuşit să câştige şi respectul multora dintre privitori. Un creştin japonez laic, pe nume Francisc – dulgher din Kyoto – s-a hotărât să-i urmeze pe martiri mergând alături de ei, până când a fost el însuşi arestat, exprimându-şi apoi bucuria că se afla chiar în rândurile lor”.
Roadele acestei mărturii sau văzut şi după moartea martirilor: „Mulţi japonezi care au văzut martiriul au devenit şi s-au declarat deschis creştini în săptămânile şi lunile care au urmat… Odată execuţia încheiată, creştinii din mulţime au dat năvală să-şi înmoaie hainele în sângele martirilor şi să rupă bucăţi din veşmintele lor, pe care să le păstreze ca relicve… După ce s-a lăsat întunericul, s-au strâns şi mai mulţi. Creştinii din Nagasaki veneau să se roage pentru martiri. În zilele care au urmat, mii şi mii au venit în pelerinaj aici: se opreau la colină şi rămâneau încremeniţi în rugăciune sau uimire până când gărzile îi forţau să plece. Se dusese vestea în Japonia, iar exemplul celor douăzeci şi şase de martiri a devenit strigătul de unire al creştinilor”.
„Astăzi, locul jertfei celor douăzeci şi şase de martiri rămâne un loc iubit de pelerinaj. În onoarea lor s-a ridicat în 1962 Monumentul celor 26 de Martiri şi, de asemenea, un altar şi un muzeu. În fiecare an vin mii de vizitatori. Unul dintre ei a fost în 1981, Papa Ioan-Paul al II-lea. Iată ce a declarat el în cursul vizitei sale: „La Nishizaka, la 5 februarie 1597, douăzeci şi şase de martiri au dat mărturie despre puterea Crucii; ei au fost primii dintr-o recoltă îmbelşugată de martiri, fiindcă mulţi alţii au sfinţit acest pământ prin suferinţa şi moartea lor… Vin astăzi pe Dealul Martirilor să dau mărturie despre primatul iubirii în lume. În locul acesta sfânt, oameni aflaţi în toate stările de viaţă au dat mărturie că iubirea este mai tare ca moartea”.