Decizie cu privire la clădirea Filarmonicii din Iaşi
11.04.2008, Iaşi (Catholica) - La sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi a avut loc vineri, 11 aprilie 2008, semnarea contractului de locaţiune prin care imobilul Filarmonicii cu cele două clădiri componente a fost încredinţată Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi pentru o perioadă de 31 de ani. La eveniment – aflăm de pe Ercis.ro – au participat PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, Episcop auxiliar, Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, prof. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universităţii de Arte „George Enescu”, prof. Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi, jurişti, consilieri, oficialităţi locale, reprezentanţi ai mass-media.
Soluţia a fost adoptată pentru a se putea continua lucrările de reabilitare a imobilului, blocate de mai mulţi ani. Soluţia s-a impus în urma înţelegerii dintre Episcopia Romano-Catolică de Iaşi şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, după consultarea Ministerului Culturii şi Cultelor, a autorităţilor locale, a direcţiunii Filarmonicii precum şi a celor interesaţi. Conform contractului, Universitatea de Arte va trebui să finalizeze în termen de 7 ani lucrările de reabilitare a construcţiei, garantând în acelaşi timp funcţionarea Filarmonicii de Stat „Moldova” în acelaşi spaţiu. Finanţarea lucrărilor va fi făcută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în schimbul folosirii imobilului. La finalizarea lucrărilor, pe imobil se va aplica o placă inscripţionată în memoria surorilor „Notre Dame de Sion” care au construit edificiul, precum şi menţiunea că lucrările de reabilitare a construcţiei au fost realizate de Universitatea de Arte „George Enescu”.
În anul 1866, Episcopul Iosif Salandari a adus la Iaşi călugăriţele franceze „Notre Dame de Sion”, care, după o perioadă de acomodare, au cumpărat (18/30 martie 1871) palatul boierului Alex. Balş de lângă Teatrul Naţional. Aici au deschis liceul pentru fete, care îndată a polarizat toată atenţia celor din înalta societate. În anul 1900, alături de alte clădiri, a fost construită capela Institutului „Notre Dame de Sion”, actuala sală de concerte a Filarmonicii ieşene. Aici au fost sfinţiţi preoţi, s-au celebrat Liturghii şi s-au administrat sfintele taine. (La 20 septembrie 1925 a fost consacrat Episcopul Mihai Robu; la 24 iunie 1939 au fost hirotoniţi 21 de preoţi, cea mai mare serie de preoţi, procesiunea din Joia Verde pornea în fiecare an de la catedrală pentru a ajunge la capela surorilor). Tot aici şi în clădirile adiacente, sub conducerea călugăriţelor, a funcţionat un liceu de fete, o şcoală de meserii, un curs primar pensionat, alături de o grădiniţă, un cămin pentru studente, un orfelinat şi un dispensar policlinic.
În anul 1948, Institutul „Notre Dame de Sion” a fost închis, terenul şi imobilele fiind preluate în mod abuziv de către statul comunist. După anul 1989, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, mandatată de Congregaţia „Notre Dame de Sion”, a efectuat toate demersurile necesare în vederea retrocedării acestui imobil. Pe parcurs au fost emise mai multe legi şi ordonanţe (OUG 94/2000, Legea 510/2002, Legea 247/2005). Când s-a înfiinţat Comisia Specială de Retrocedare la Bucureşti, Episcopia a depus din nou documentaţia necesară în vederea redobândirii imobilului (13 februarie 2003). În urma cererilor repetate pentru a fi retrocedată clădirea Filarmonicii (Str. Cuza Vodă, nr. 24), în ziua de 27 august 2007 Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a primit din partea Comisiei Speciale de Retrocedare de la Bucureşti decizia cu nr. 1382 semnată la 17 iulie 2007 în care se precizează la art. 1 că „se retrocedează imobilul”. În ziua de 9 ianuarie 2008 a avut loc la Filarmonică intrarea în posesie a Episcopiei prin semnarea procesului verbal de predare primire a imobilului care actualmente este monument istoric.
După ani de eforturi şi de tot felul de demersuri, Episcopia de Iaşi şi-a putut exprima satisfacţia că în sfârşit s-a făcut reparaţia mult aşteptată. Cu privire la destinaţia viitoare a clădirii, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi împreună cu surorile din Congregaţia „Notre Dame de Sion” au manifestat şi şi-au exprimat mereu voinţa ca acest aşezământ cultural să-şi păstreze destinaţia de Filarmonică, potrivit dispoziţiilor legale, întrucât consideră că această destinaţie corespunde aspiraţiilor Bisericii de a sluji pe Dumnezeu, pe oameni şi artele.