Libertatea: dar şi responsabilitate deopotrivă
17.04.2008, Washington (Catholica) - Libertatea este o provocare pentru fiecare nouă generaţie şi trebuie constant „recucerită” pentru cauza binelui, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea ieri, la Casa Albă, în prima zi plină a vizitei din SUA. „Sunt fericit să fiu oaspete al tuturor americanilor. Vin ca prieten şi vestitor al Evangheliei, ca unul care respectă mult această vastă societate pluralistă. Catolicii americani au oferit, şi continuă să ofere, o excelentă contribuţie la viaţa ţării lor. Pregătindu-mă să încep vizita, am speranţa că prezenţa mea va fi izvor de reînnoire şi de speranţă pentru Biserica din Statele Unite şi să întărească determinarea catolicilor de a contribui în mod şi mai responsabil la viaţa naţiunii, mândri de a-i fi cetăţeni.”
Pontiful şi-a concentrat mare parte din primul discurs din SUA pe tema libertăţii. „Încă de la începuturile Republicii, căutarea libertăţii a fost călăuzită în America de convingerea că principiile care guvernează viaţa politică şi socială sunt intim legate de o ordine morală, bazată pe stăpânirea lui Dumnezeu Creator. […] Cursul istoriei americane evidenţiază dificultăţile, luptele şi marea determinare intelectuală şi morală care au fost necesare pentru a forma o societate care să încorporeze cu fidelitate asemenea nobile principii. De-a lungul acelui proces, care a plăsmuit sufletul naţiunii, credinţele religioase a fost o inspiraţie constantă şi o forţă de orientare, ca de exemplu în lupta împotriva sclaviei şi în mişcarea pentru drepturile civile. Şi în timpul nostru, în special în momentele de criză, americanii continuă să îşi afle energia în aderarea la acest patrimoniu de idealuri şi aspiraţii împărtăşite.”
Papa Benedict a lăudat faptul că în Statele Unite credincioşii de diferite religii au libertatea de a-şi exercita cultul „potrivit preceptelor conştiinţei lor, fiind în acelaşi timp acceptaţi ca parte ai unei confederaţii în care fiecare individ şi fiecare grup îşi poate face auzită proprie voce”. Dar, a avertizat apoi Sfântul Părinte, libertatea nu este doar un dar, „ci şi un apel la responsabilitatea personală”. „Apărarea libertăţii cheamă la a cultiva virtutea, autodisciplina, sacrificiul pentru binele comun şi un simţ de responsabilitate faţă de cei mai puţin favorizaţi.” De asemenea „cere curajul de a te angaja în viaţa civilă, purtând în dezbaterea publică în mod rezonabil propriile credinţe religioase şi valorile proprii cele mai profunde. Într-un cuvânt, libertatea este mereu nouă.”
Amintind învăţătura Papei Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea a afirmat că „într-o lume fără adevăr, libertatea îşi pierde propriul fundament” şi o democraţie fără valori îşi poate pierde însuşi sufletul ei”. A notat apoi faptul că George Washington, primul preşedinte american, a spus ceva similar atunci când susţinea că „religia şi moralitatea constituie `factori de sprijin indispensabili` pentru prosperitatea politică”. Sfântul Părinte a subliniat că Biserica doreşte să contribuie la construirea unei lumi mai bune, una „şi mai demnă de persoana umană”. Biserica crede că credinţa „aruncă o lumină nouă asupra lucrurilor”. „Credinţa ne oferă şi forţa pentru a răspunde vocaţiei noastre înalte şi speranţa care ne inspiră să lucrăm pentru o societate din ce în ce mai justă şi fraternă. Democraţia poate înflori – aşa cum Părinţii voştri fondatori ştiau bine – numai atunci când liderii politici şi cei pe care ei îi reprezintă sunt călăuziţi de adevăr şi poartă înţelepciunea, generată din principiul moral, în deciziile care privesc viaţa şi viitorul naţiunii.”
La final Sfântul Părinte şi-a îndreptat atenţia asupra discursului pe care vineri îl va ţine la Naţiunile Unite. „La a 60-a aniversare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, exigenţa unei solidarităţi globale este mai urgentă decât oricând, dacă se vrea ca toţi să poată trăi în mod adecvat demnităţii lor, ca fraţi şi surori care locuiesc în una şi aceeaşi casă, în jurul mesei pe care bunătatea lui Dumnezeu a pregătit-o pentru toţi fiii săi. America s-a dovedit întotdeauna generoasă în a veni în întâmpinarea nevoilor umane imediate, promovând dezvoltarea şi oferind alinare victimelor catastrofelor naturale. Am încredere că această preocupare pentru ampla familie umană va continua să găsească expresie în a susţine eforturile pline de răbdare ale diplomaţiei internaţionale menite să rezolve conflictele şi să promoveze progresul. Astfel, generaţiile viitoare vor fi în măsură să trăiască într-o lume unde adevărul, libertatea şi justiţia pot înflori – o lume unde demnitatea şi drepturile date de Dumnezeu fiecărui bărbat, femeie şi copil, să fie luate în consideraţie, protejate şi promovate efectiv.”