Se va elabora un nou document-ghid pentru dialogul interreligios
04.06.2008, Vatican (Catholica) - A început miercuri, 4 iunie 2008, dimineaţa, la Roma, plenara Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. În centrul adunării se află tema: „Dialogul în adevăr şi în caritate: orientări pastorale”. În timpul lucrărilor se va vorbi despre elaborarea unui nou document privind liniile călăuzitoare ale dialogului cu celelalte religii, informează Radio Vatican. A deschis plenara preşedintele dicasterului, Cardinalul francez Jean-Louis Tauran. În cuvântul introductiv, el a subliniat că întrucât suntem credincioşi ştim că Dumnezeu „este unicul care dă sensul ultim al vieţii noastre şi al istoriei umane” şi suntem deci „angajaţi să căutăm adevărul. Să-l iubim. Să-l apărăm. Să-l transmitem”.
„Ştim că Duhul Sfânt lucrează în fiecare bărbat şi în fiecare femeie independent de crezul său religios şi spiritual, pe de altă parte, trebuie să proclamăm că Cristos este `Calea, Adevărul şi Viaţa`. Isus ne-a revelat adevărul despre Dumnezeu şi adevărul asupra omului şi aceasta este pentru noi Vestea cea Bună”. „Nu putem pune” acest adevăr „sub obroc” – a afirmat Cardinalul. „Adevărul este inseparabil de caritate. Dumnezeu este iubire şi adevăr. Adevărul inspiră sentimente, atitudini şi acţiuni de iubire”. Cardinalul Tauran a spus apoi că principala sarcină a actualei plenare este elaborarea unor „Linii călăuzitoare” pentru dialogul interreligios. „După mulţi ani de ezitări privind oportunitatea unui atare document, a sosit timpul pentru a oferi păstorilor şi credincioşilor unele orientări generale care, fireşte, vor trebui să fie adaptate la situaţiile locale”.
Drept bază a acestor orientări vor fi cele Zece Porunci care, a arătat Cardinalul, „sunt un fel de gramatică universală pe care toţi credincioşii pot să o folosească în raportul lor cu Dumnezeu şi cu aproapele”. Preşedintele dicasterului Vaticanului a citat Enciclica „Veritatis splendor” a Papei Ioan Paul al II-lea: „Numai Dumnezeu poate răspunde la întrebarea asupra binelui, pentru că El este Binele. Dar Dumnezeu a răspuns deja la această întrebare: a făcut aceasta creând omul şi orânduindu-l cu înţelepciune şi cu iubire spre scopul său, prin legea înscrisă în inima sa (cf Rom 2,15), `legea naturală`. Aceasta `nu este altceva decât lumina inteligenţei turnată în noi de Dumnezeu. Datorită ei cunoaştem ceea ce trebuie să facem şi ceea ce trebuie să evităm. Această lumină şi această lege Dumnezeu a dat-o în creaţie`”.
Potrivit Cardinalului Tauran, este important a pregăti credincioşii „să împărtăşească convingerile lor spirituale şi să ia în consideraţie pe cele ale altora”. De fapt, trebuie „să ne dăm seama că toţi cei care cred au un patrimoniu comun: credinţa într-un Dumnezeu unic, sacralitatea vieţii, necesitatea fraternităţii, experienţa rugăciunii care este limba religiei”. În fine, Cardinalul Tauran a formulat auspicii ca la terminarea plenarei să se poată avea material suficient necesar elaborării acestui document „pentru a ajuta catolicii, şi poate şi alţi creştini, în modul de a se raporta la persoane şi comunităţi de alte religii în adevăr şi în iubire”.