Papa preferă să dea Împărtăşania pe limbă
25.06.2008, Vatican (Catholica) - Într-un interviu publicat în ediţia de miercuri din L`Osservatore Romano, maestrul celebrărilor liturgice pontificale, Mons. Guido Marini, a afirmat că crede că practica primirii Sfintei Împărtăşanii pe limbă, stând în genunchi, va deveni o practică obişnuită în Vatican. Comentariile au apărut într-un interviu solicitat de Gianluca Biccini despre recentele deciziile liturgice ale Papei Benedict al XVI-lea şi semnificaţia lor.
Biccini observa în acest articol faptul că Papa Benedict al XVI-lea a distribuit Sfânta Împărtăşanie persoanelor în genunchi, pe limbă, în timpul vizitei făcute în Brindisi, în nordul Italiei, săptămâna trecută. Nu este prima oară de fapt. La slujbele unde Pontiful împărtăşeşte credincioşii se aşează acel suport care dă de înţeles credinciosului că trebuie să îngenuncheze. Întrebat dacă această practică va deveni comună în Vatican, Mons. Marini a răspuns: „cred că da”. Şi a continuat: „În acest sens trebuie să nu uităm că de fapt distribuirea Împărtăşaniei în mâini rămâne, până acum, din punct de vedere juridic, o excepţie (un indult) la legea universală, acordată de Sfântul Scaun acelor Conferinţe Episcopale care au cerut-o.”
Canada, Mexic, Filipine şi SUA sunt exemple de ţări în care s-a cerut şi s-a primit dreptul pentru excepţia de la practica universală a primirii Împărtăşaniei pe limbă. Se pare că Papa doreşte să dea un exemplu Bisericii, a spus Mons. Marini. „Forma adoptată de Papa Benedict doreşte să sublinieze forţa acestei norme valide pentru întreaga Biserică. Se poate observa preferinţa Papei pentru această formă de distribuire care, fără să ia ceva celelalte modalităţi, subliniază mai bine adevărul prezenţei reale din Euharistie, ajută la devoţiunea credincioşilor şi introduce mai uşor acel sentiment de mister. Sunt aspecte care, în timpurile noastre, din punct de vedere pastoral, trebuie neapărat subliniate şi redescoperite.”