Papa laudă potenţialul Camerunului
17.03.2009, Vatican (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a numit Camerunul o ţară a speranţei, vieţii, păcii şi tinereţii, cu o capacitate specială de a răspândi mesajul Bisericii de reconciliere şi dreptate. Afirmaţiile au fost făcute astăzi, într-un discurs pe aeroportul Nsimalen din Yaounde, la începerea călătoriei apostolice în Camerun şi Angola. După ce a fost salutat de preşedintele ţării, Paul Biya, şi de preşedintele Conferinţei Episcopale Cameruneze, Arhiepiscopul Simon-Victor Tonye Bakot, Pontiful a spus: „vreau să ştiţi cât sunt de bucuros să fiu aici, cu voi, pe pământul african, prima oară de la alegerea mea pe Scaunul lui Petru”.
„Vin între voi ca păstor”, a mai spus Papa, „vin să îi întăresc pe fraţii şi surorile mele în credinţă. Acesta a fost rolul pe care Cristos l-a încredinţat lui Petru la Cina cea de Taină şi este şi rolul succesorilor lui Petru. Când Petru a predicat mulţimilor din Ierusalim, la Rusalii, erau prezenţi acolo şi călători veniţi din Africa. Iar mărturia atâtor mari sfinţi de pe acest continent, ai primelor secole de creştinism – Sf. Ciprian, Sf. Monica, Sf. Augustin, Sf. Atanasiu, ca să amintesc doar câţiva – reprezintă o garanţie a locului special pe care Africa îl are în istoria Bisericii. De atunci şi până acum, valuri de misionari şi de martiri au continuat să dea mărturie despre Cristos în Africa, iar astăzi Biserica este binecuvântată cu aproape o sută cincizeci de milioane de membri. Cât de potrivit este deci ca Succesorul lui Petru să vină în Africa, să celebreze cu voi credinţa în Cristos, dătătoare de viaţă, care îi susţine şi îi hrăneşte pe atâţia dintre fiii şi fiicele acestui mare continent!”
Sfântul Părinte a vorbit apoi despre „mesajul creştin (care) aduce mereu speranţă”. A amintit-o în special pe Sf. Iosefina Bakhita, care „ne oferă un exemplu strălucitor de transformare pe care o poate aduce o întâlnire cu Dumnezeu cel Viu într-o situaţie foarte dificilă şi nedreaptă”. A subliniat apoi: „În faţa suferinţei sau violenţei, sărăciei sau foametei, corupţiei sau abuzului de putere, un creştin nu poate să rămână niciodată tăcut. Mesajul mântuitor al Evangheliei trebuie să fie proclamat cu tărie şi claritate, pentru ca lumina lui Cristos să poată să strălucească în întunericul vieţilor oamenilor. Aici în Africa, dar şi în multe alte părţi ale lumii, numeroşi bărbaţi şi femei tânjesc să asculte un cuvânt de speranţă şi mângâiere.” Pontiful a notat în continuare faptul că, „într-o perioadă de criză alimentară, de agitaţie financiară şi de schimbări climatice îngrijorătoare, Africa suferă în mod disproporţionat: tot mai mulţi şi mai mulţi dintre oamenii ei cad pradă foametei, sărăciei şi bolii. Ei strigă după reconciliere, dreptate şi pace, şi aceasta este ceea ce Biserică le oferă.”
Papa s-a oprit apoi asupra Bisericii Catolice din această ţară spunând: „Aici în Camerun, unde peste un sfert din populaţie este catolică”, remarcând cu bucurie că „Biserica este bine poziţionată în îndeplinirea misiunii ei de a aduce vindecare şi reconciliere. La Centrul Cardinal Leger voi putea să văd eu însumi grija pastorală pentru bolnavi şi suferinzi a acestei Biserici locale; este îmbucurător în special faptul că persoanele afectate de SIDA pot aici să fie tratate în mod gratuit. Educaţia este un alt element cheie al slujirii Bisericii, iar acum vedem eforturile generaţiilor de profesori misionari aducând roade în activitatea Universităţii Catolice pentru Africa Centrală, un semn de mare speranţă pentru viitorul regiunii.” A apreciat apoi Camerunul ca „un pământ al speranţei pentru mulţi dintre locuitorii Africii Centrale. Mii de refugiaţi din zonele afectate de război au fost bine primiţi aici. Este un pământ al vieţii , cu un guvern care vorbeşte în apărarea drepturilor nenăscuţilor. Este un pământ al păcii: prin rezolvarea pe calea dialogului a disputei privind peninsula Bakassi, Camerun şi Nigeria au arătat lumii că diplomaţia răbdătoare poate într-adevăr să aducă roade. Este un pământ al tinereţii, binecuvântat cu o generaţie tânără plină de vitalitate şi dornică să construiască o lume mai dreaptă şi mai paşnică.”
Papa şi-a încheiat discursul spunând: „Mă rog pentru fiecare dintre voi, pentru familiile voastre şi pentru cei dragi vouă, şi vă cer să vă uniţi cu mine în rugăciune pentru toţi oamenii acestui vast continent. Dumnezeu să binecuvânteze Camerunul! Şi Dumnezeu să binecuvânteze Africa!” Mii de oameni s-au strâns pe străzile din Younde pentru a-l vedea pe Papa trecând în drumul său spre Nunţiatura Apostolică. Mâine dimineaţă Papa va celebra Liturghia în privat la Nunţiatură apoi se va întâlni cu preşedintele Biya iar ulterior cu Episcopii ţării. Va sta în Camerun până vineri, când va merge în capitala Angoliei, Luanda. Este a unsprezecea sa călătorie în afara Italiei, ca Pontif.