Întâlnire cu liderii greco-ortodocşi şi armeni
15.05.2009, Ierusalim (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţilor creştine din Ţara Sfântă, afirmând cu această ocazie dorinţa Bisericii Catolice de a lucra pentru atingerea unităţii. Sfântul Părinte a spus aceasta astăzi, în ultima zi a călătoriei sale în Ţara Sfântă, în prezenţa Patriarhului greco-ortodox al Sfintei Cetăţi a Ierusalimului şi al Întregii Palestine, Teofilos al III-lea, în cadrul unei întâlniri ecumenice desfăşurate la sediul Patriarhiei.
Pontiful şi-a exprimat speranţa că întâlnirea „va da un nou impuls dialogului teologic dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe”. „Experienţele ecumenice dau mărturie clară despre legătura dintre unitatea Bisericii şi misiunea ei”, a spus el. A lăudat apoi întâlnirile regulate dintre liderii comunităţilor creştine, încurajându-i în sarcina creşterii şi educării „generaţiei viitoare de creştini bine formaţi şi angajaţi”. „Această sarcină pastorală comună va asigura că întâlnirile voastre periodice sunt marcate de înţelepciunea şi caritatea fraternă necesare sprijinirii reciproce şi angajării în bucuriile şi dificultăţile pe care le experimentează conaţionalii voştri.” Papa a mai spus că se roagă ca „aspiraţiile creştinilor din Ierusalim să fie înţelese ca fiind în concordanţă cu aspiraţiile tuturor locuitorilor, de orice religie: o viaţă marcată de libertate religioasă şi convieţuire paşnică şi – pentru tineri în special – acces fără piedici la educaţie şi angajare, perspective pentru o casă şi familie, şansa de a beneficia şi de a contribui la stabilitatea economică.”
După această întâlnire, Pontiful a mers să viziteze Sfântul Mormânt din apropiere, apoi a mers la biserica patriarhală Sf. Iacob a armenilor catolici. În prezenţa Arhiepiscopului Torkom al II-lea Manoukian şi a membrilor Bisericii Armene, Sfântul Părinte a spus că întâlnirea „marchează un alt pas pe drumul spre unitatea pe care Domnul o doreşte pentru toţi ucenicii Săi”. A recunoscut recenta „dezvoltare semnificativă a relaţiilor dintre Biserica Catolică şi Biserica Armeană Apostolică”, mulţumind acesteia din urmă pentru angajamentul ei în dialogul teologic cu Biserica Catolică şi cu Bisericile Ortodoxe. Papa Benedict a amintit de întâlnirile avute cu Preafericitul Karekin al II-lea, Catolicosul tuturor armenilor, şi cu Preafericitul Aram I, Catolicosul de Cilicia al Armenilor. A continuat: „Un semn particular de speranţă îl reprezintă recentul document despre natura şi misiunea Bisericii, produs de comisia mixtă şi prezentat Bisericilor pentru studiere şi evaluare.” Papa a încredinţat acest efort rugăciunii „ca să aducă roade abundente pentru întărirea unităţii creştine”. După întâlnire a părăsit Ierusalimul îndreptându-se spre Tel Aviv, pentru ceremonia de plecare pe aeroportul internaţional.