Familia – subiect de evanghelizare
16.09.2009, Roma (Catholica) - Căsătoria este o vocaţie la iubire şi la dăruirea de sine, cu o misiune particulară de a construi biserica domestică şi a proclama Evanghelia, au afirmat participanţii la o conferinţă internaţională pe tema familiei. Conferinţa de două zile a fost organizată în Roma de Consiliul Pontifical pentru Familie şi s-a încheiat vineri, 11 septembrie 2009. Ea s-a concentrat asupra familiei ca „subiect de evanghelizare”. În ziua încheierii, o femeie din Comunitatea Catolică Shalom şi două cupluri, unul din Mişcarea Familiilor Creştine şi altul din mişcarea internaţională Marriage Encounter, şi-au împărtăşit experienţele din aceste grupuri eclesiale.
„Nu va exista o lume nouă fără familii noi”, a declarat Maria Emmir Oquendo Noguera din Brazilia, membră a Comunităţii Catolice Shalom. Noguera a arătat că în această asociaţie, care a fost înfiinţată în Brazilia în urmă cu 27 de ani de către Moises de Azevedo Filho, tinerii care simt chemarea la viaţa de căsătorie găsesc un loc care face perioada logodnei o ocazie de cunoaştere reciprocă şi discernământ. Ea a afirmat: „Căsătoria nu este ceva care se întâmplă doar într-un moment al vieţii noastre; este o chemare specifică la a-l sluji pe Dumnezeu prin Împărăţia Sa. Este un angajament activ la a-l proclama pe Isus Cristos”.
Noguera a adăugat că în comunitatea ei, familiile participă activ la zile de apostolat. Acestea includ seminarii, grupuri de evanghelizare, tabere de vară pentru copii şi evanghelizare din casă în casă, în colaborare cu parohia. „În Shalom, evanghelizarea continuă 24 de ore pe zi”, a spus ea. „Dorim să ajungem la cei care nu merg la biserică, la cei care nu cunosc Evanghelia”. Noguera a declarat: „Familia nu este chemată să fie centrată exclusiv asupra ei înseşi ci, dimpotrivă, trebuie să meargă la cei care au nevoie să îl cunoască, iubească şi slujească pe Isus Cristos, Biserica Sa şi omenirea”.
Soţii americani John şi Lory Brzysz din Mişcarea Familiilor Creştine, care a fost înfiinţată în Chicago în 1949, au explicat cum au folosit ei metoda „priveşte, analizează şi acţionează” în lumina învăţăturilor Bisericii, şi în acest fel membrii mişcării promovează viaţa de căsătorie şi familie centrată pe Cristos. Cuplul are 6 copii şi 13 nepoţi. Cea mai mică fiică a lor este călugăriţă. Ei au afirmat că „părinţi au un rol catehetic în mijlocul unei societăţi care trăieşte un secularism invaziv”. Soţii Brzysz au menţionat de asemenea că apostolatul lor include dialogul cu alte asociaţii ale Bisericii. În acest fel, „familiile găsesc tovarăşi de drum” în misiunea lor apostolică.
Francoise şi Bernard Prouve, un cuplu francez din Marriage Encounter, mişcare născută în anii 1960, au explicat că această mişcare oferă cuplurilor căsătorite un „weekend” special, care urmăreşte să întărească decizia lor de a se iubi unul pe altul, bazându-se pe dialog şi comunicare. După acest weekend iniţial, cuplurile care doresc pot primi sprijin spiritual periodic. Soţii sunt membri ai mişcării de 32 de ani şi conduc astfel de întâlniri la care participă zeci de cupluri căsătorite. Potrivit lui Bernard, ei au primit sprijin şi îndrumare spirituală în momente decisive ale vieţii lor de căsătorie, cum ar fi „criza adolescenţei la copiii noştri, moartea celui de-al patrulea copil al nostru, pensionarea”. Francoise a concluzionat: „Este un dar extraordinar care hrăneşte căsătoria noastră şi o sprijină”.