Este nevoie de dezbateri sănătoase în Biserică
05.11.2009, Vatican (Catholica) - Trebuie să existe dezbateri sănătoase în Biserică, în special privitoare la subiecte ce nu au fost lămurite de Magisteriu, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea ieri, la audienţa generală din Piaţa San Pietro, reflectând la neînţelegerile dintre Abelard şi Sf. Bernard de Clairvaux. Sfântul Părinte a caracterizat tipologiile de abordare a teologiei ale celor două personalităţi ca „teologia inimii” şi „teologia raţiunii”, explicând că accentele lor contrastante au dat naştere adesea la dezbateri aprinse. Dar, a continuat el, există o lecţie pe care trebuie să o învăţăm din experienţa celor doi.
„În primul rând cred că confruntarea arată utilitatea şi nevoia unei dezbateri sănătoase în Biserică, în special când problemele atinse nu au fost clarificate de Magisteriu.” Magisteriul este un „punct esenţial de referinţă”, a subliniat Papa Benedict, aşa după cum au arătat-o Bernard şi Abelard. Şi chiar dacă cel din urmă a fost condamnat de Biserică, „i-a fost mereu recunoscută, fără îndoială”, autoritatea. Condamnarea lui Abelard trebuie să amintească faptul că în teologie există două tipuri de principii. Sunt principiile fundamentale, „care ne-au fost date de Revelaţie şi care, tocmai de aceea, sunt mereu de importanţă primară”, şi „principiile interpretative sugerate de filozofie, adică de raţiune, care au o funcţie importantă, dar doar de instrument”. Pontiful a mai explicat că atunci când această balanţă este dezechilibrată „reflecţia teologică riscă să fie contaminată de erori, şi atunci ţine de Magisteriu să exercite acea slujire a adevărului proprie lui”.
Papa Benedict a mai subliniat o altă lecţie învăţată de la Sf. Clairvaux şi de la Abelard: iubirea. „Confruntarea teologică dintre Bernard şi Abelard s-a încheiat cu deplina împăcate între ei datorită medierii unui prieten comun, Petru Venerabilul. […] Abelard a demonstrat umilinţă admiţându-şi erorile; iar Bernard a fost binevoitor.” Astfel, a continuat Pontiful, „ei au învins în ambele aspecte ce trebuie să fie în inima controverselor teologice, şi anume păzirea credinţei Bisericii şi triumful iubirii”. „Aceasta să fie atitudinea cu care să se desfăşoare confruntările în Biserică”, a încurajat Sfântul Părinte, „mereu păstrându-se ca ţintă căutarea adevărului”.