Liderul Kazakhstanului la Papa
06.11.2009, Vatican (Catholica) - Kazakhstan este o naţiune care se bucură de o convieţuire paşnică între membrii diferitelor religii, i-a spus astăzi Papa Benedict al XVI-lea preşedintelui ţării, Nursultan Nazarbayev. Acesta s-a întâlnit apoi cu secretarul de stat, Cardinalul Tarcisio Bertone, şi cu secretarul pentru relaţiile cu statele, Arhiepiscopul Dominique Mamberti. În comunicatul Vaticanului se spune că „atenţia s-a îndreptat asupra problemelor privind criza economică, în lumina enciclicii Caritas in Veritate, asupra dialogului interreligios şi promovării păcii, respectiv asupra apropiatei preşedinţii a Kazakshtanului la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa”.
Preşedintele Statului Vatican şi al Kazakshtanului şi-au exprimat satisfacţia pentru bunele relaţii dintre naţiunea asiatică şi Sfântul Scaun. „S-a discutat despre convieţuirea paşnică dintre credincioşii diferitelor religii şi s-a exprimat speranţa că credincioşii vor avea un rol tot mai activ în viaţa naţiunii şi în favoarea binelui comun”, mai citim în comunicat. Dintre cei 15 milioane de locuitori ai Kazakshtanului, aproximativ 50% sunt musulmani şiiţi, iar peste 40% sunt creştini, în special ortodocşi. În această ţară există aproximativ 250.000 de catolici. Biserica din Kazakhstan este formată din Arhidieceza de Astana, Diecezele de Karaganda şi Almaty, şi Administraţia Apostolică de Atyrau.
Involuntar, Iosif Stalin a dat un impuls esenţial creşterii Bisericii pe aceste ţinuturi atunci când a ordonat deportarea catolicilor, în special a clericilor, în lagărele de concentrare din Asia Centrală, unele fiind în Kazakhstan. După moartea lui Stalin prizonierii au fost eliberaţi, inclusiv credincioşii şi preoţii catolici. O parte din preoţi au ales însă să rămână în Kazakhstan, pentru a ajuta Biserica de aici. După dezintegrarea Uniunii Sovietice, Papa Ioan Paul al II-lea a înfiinţat noi structuri ecleziale în Kazakhstan, iar relaţiile diplomatice au început din 1994. Defunctul Pontif a vizitat această ţară în septembrie 2001.