Cardinalul Schonborn aruncă noi critici
11.05.2010, Viena (Catholica) - Cardinalul Christoph Schonborn de Viena revine în centrul atenţiei cu o serie de declaraţii făcute în faţa unor jurnalişti austrieci, iniţial considerate private, apoi devenite publice datorită agenţiei KathPress, preluată de Reuters şi AP, printre alte mari agenţii de presă. Prelatul consideră că fostul secretar de stat al Vaticanului (între 1990 şi 2006), Cardinalul Angelo Sodano, a „greşit profund” în problema abuzurilor sexuale minimalizându-i gravitatea.
În Duminica Paştelui, Cardinalul Sodano a luat cuvântul la Liturghia din Piaţa San Pietro pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Papa Benedict al XVI-lea. În declaraţia sa, Cardinalul Sodano vorbea despre „bârfele momentului”, referindu-se la criticile aduse privitor la administrarea crizei abuzurilor sexuale. În timp ce se alătură Cardinalului Sodano în sprijinirea Sfântului Părinte, Cardinalul Schonborn a criticat dur modul în care fostul secretar de stat a caracterizat controversele din ultimele luni. Mai mult, prelatul vienez a spus despre decanul Colegiului Cardinalilor că are o istorie de subevaluare a problemei abuzurilor sexuale. A amintit că în 1995 Cardinalul Ratzinger a oferit dovezi privind abuzurile comise de Cardinalul Hans Hermann Groer, dar Cardinalul Sodano s-a opus. Investigaţia cerută de viitorul Papă s-a lovit de „latura diplomatică”. În 1998 însă, Cardinalul Groer (căruia i-a urmat Cardinalul Schonborn) a renunţat la toate titlurile sale ecleziale, la cererea Papei Ioan Paul al II-lea, în contextul apariţiei unor noi dovezi despre comportamentul său nepotrivit.
În timpul discuţiei cu jurnaliştii austrieci, Cardinalul Schonborn a mai atins şi alte subiecte delicate. Despre cuplurile homosexuale, prelatul a spus că uniunile între persoane de acelaşi sex sunt preferabile unei suite de relaţii, subliniind că „o relaţie stabilă este cu siguranţă mai bună decât scufundarea în promiscuitate”. Privitor la catolicii care divorţează şi se recăsătoresc, Cardinalul a afirmat că Biserica ar putea să reconsidere ideea că aceştia nu pot primi Împărtăşania, subliniind că „mulţi oameni astăzi nici nu se mai căsătoresc”. În fine, a mai susţinut că Curia Romană are „nevoie urgentă de reformă”, Papa Benedict lucrând în acest sens. Amintim că Arhiepiscopul de Viena este unul dintre cei mai influenţi prelaţi din Europa. A fost considerat unul dintre „papabili” în ultimul Conclav. Fost student al profesorului Ratzinger, el a condus comisia de Episcopi ce s-a ocupat de Catehismul Bisericii Catolice.