Prima împărtăşanie la Ladispoli şi Cleja
11.05.2010, Ladispoli, Cleja (Catholica) - Duminică, 9 mai 2010, 3 copii din comunitatea românească din Ladispoli şi 36 din localitatea băcăuană Cleja au primit Prima Împărtăşanie. Copiii din Italia s-au pregătit timp de un an de zile, vineri, 7 mai 2010, bucurându-se pentru prima data de iertarea şi împăcarea cu Dumnezeu prin Sacramentul Spovezii, citim în corespondenţa de pe Ercis.ro. Duminică, Sfânta Liturghie solemnă de la ora 9.15 a început cu o procesiune mai specială, deoarece, imediat după crucea procesională şi ministranţi, părinţii au fost aceia care i-au condus pe copiii lor la sfântul altar, aceştia purtând în mâinile lor un crin alb, care a dorit să fie un semn al nevinovăţiei şi curăţiei din sufletele lor.
Pr. Adrian Chili, păstorul comunităţii din Ladispoli, a ţinut cuvântul de salut, înaintea Liturghiei, iar predica a fost susţinută de pr. Anton Damian. Acesta, folosindu-se de exemple concrete, a reamintit că nu trebuie stat niciodată departe de Sacramentele Spovezii şi Euharistiei pentru că Dumnezeu nu cere nimic, ci doar dă: iertarea şi pacea sa, dar mai ales Trupul şi Sângele Său, ca hrană sufletească. Imediat după predică cei trei copilaşi, cu lumânările aprinse în mână, şi-au reînnoit jurământul de credinţă pe care odinioară, la Botez, l-au făcut în numele lor părinţii şi naşii. Darurile aduse la altar, pâinea şi vinul, rodul pământului şi al muncii omului; Catehismul şi Biblia pe înţelesul copiilor; icoana cu Cina cea de Taină şi haina preoţească, simbolul Euharistiei, dar şi florile simbolul vieţii curate şi strălucitoare, semn al iubirii, au fost purtate la altar de copiii sărbătoriţi ajutaţi şi de părinţii lor.
În aceeaşi zi, în biserica „Sfântul Francisc de Assisi” din Cleja, pr. Iosif Demeterc a prezidat Liturghia în cadrul căreia 36 de copii l-au primit pe Cristos Euharisticul pentru prima oară în viaţa lor. Ca mulţumire pentru jertfa lui Cristos, copiii au prezentat darurile lor: pâinea şi spicele, simbol al Euharistiei; vinul şi strugurii, simbol al sângelui Domnului nostru Isus Cristos; mielul, simbol al lui Cristos „Mielul pascal”, care a fost jertfit pentru mântuirea lumii; barca, simbol al Bisericii lui Cristos, pe vela căreia sunt scrise numele tuturor copiilor care l-au primit pe Isus şi care acum încep o viaţă activă în a-l urma pe Cristos; catargul acestei bărci, în formă de cruce, este simbolul jertfei lui Cristos pentru mântuirea noastră; ancora bărcii este simbolul statorniciei în credinţă, întrucât numai ancoraţi în Cristos vor rezista furtunilor vieţii şi vor ajunge la portul sigur al Învierii.