Din Euharistie vine forţa de a crea unitatea în diversitate
15.05.2010, Roma (Catholica) - S-a deschis joi, 13 mai 2010, în Brazilia, al 16-lea Congres Euharistic Naţional, cu desfăşurare până duminică, 16 mai. Tema congresului a fost: „Euharistia, pâine a unităţii discipolilor misionari”. Trimisul special al Sfântului Părinte, Cardinalul Claudio Hummes, prefect al Congregaţiei pentru Cler, a subliniat că acest congres trebuie să stimuleze comunitatea creştină în „conducerea societăţii către profunde valori umane, precum solidaritatea, justiţia socială şi societatea fraternă”, informează Radio Vatican.
Întâlnirea se inspiră şi dintr-o afirmaţie a Papei Benedict al XVI-lea, care a definit Euharistia ca inima acestei ţări sud-americane. Radio Vatican ne oferă reflecţia în acest sens a Arhiepiscopului brazilian Joao Braz Aviz: „Afirmaţia Papei Benedict al XVI-lea ne-a impresionat, pentru că şi noi credem că aşa este. Euharistia înţeleasă şi iubită este capabilă să transforme chiar şi convingerile cele mai profunde. Ce este inima? Inima este cea care exprimă cel mai mult ceea ce am înăuntru, ceea ce mă face să exist şi să caut fericirea. Euharistia trebuie să fie punctul de referinţă, în care găsim înţelepciune, lumină şi forţă. Iar Congresul Euharistic doreşte să fie un punct de referinţă, căci în Euharistie se află cu adevărat Trupul şi Sângele lui Cristos – om adevărat şi Dumnezeu adevărat – dar există şi un principiu de viaţă nouă, de cum pot eu transforma relaţiile mele sociale, relaţiile mele interpersonale. Prin Euharistie, pot afla modul corect de a mă raporta, care este cel al iubirii, al slujirii, pentru că Euharistia este iubire şi slujire”.
„Tema congresului se referă la unitate, pentru că azi trăim fenomenul globalizării care a unit culturi diferite, religii diferite. Iar întrebarea este cum să construieşti unitatea. De aici şi tema: ‘Euharistia, pâine a unităţii’. Euharistia este acea forţă care ne face să construim unitatea, căci o societate care este îmbogăţită de o mare diversitate, dar nu găseşte puncte de sprijin pentru a construi unitatea, se distruge. Iar noi, în Euharistie, găsim acest principiu al unităţii, pentru că Isus ne învaţă modul de a trăi pentru a construi această comuniune. De aceea, ‘Euharistia, pâine a unităţii discipolilor misionari’ devine strigătul nostru de bucurie şi al celor din Emaus: ‘Rămâi cu noi, Doamne!’, rămâi cu noi pentru că noi, astăzi, avem nevoie de tine”.