Catolicii s-au rugat din nou pentru China
27.05.2010, Roma (Catholica) - În urmă cu trei ani, semnând „Scrisoarea către catolicii chinezi”, Papa Benedict al XVI-lea fixa pentru data de 24 mai a fiecărui an Ziua de Rugăciune pentru Biserica din China, în comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul creştinilor. Duminica, la terminarea rugăciunii „Regina Coeli”, Episcopul Romei a reînnoit invitaţia la rugăciune pentru credincioşii din China, „pentru ca unitatea dintre ei şi cu Biserica universală să se aprofundeze din ce în ce mai mult”.
Părintele Angelo Lazzarotto, din cadrul Institutului Pontifical Misiuni Externe, a vorbit pentru Radio Vatican despre evoluţia situaţiei Bisericii Catolice din China şi a relaţiei cu Vaticanul: „Este un drum lent şi dificil. Papa nu ascunde aceasta. Problema este tocmai faptul că cine comandă în China are faţă de religie o viziune distorsionată sau cel puţin mărginită. Nu lasă spaţiu celor care cred – adică diferitelor religii, dar mai ales creştinilor – în viaţa publică. A propune valorile creştine ale persoanei, libertăţii, binelui comun este important dar acest lucru este încă dificil în China. Papa, în scrisoarea trimisă catolicilor din China, amintea că trebuie să se ceară înainte de toate darul perseverenţei în mărturie de la aceşti fraţi ai noştri, ‘fiind siguri că suferinţele voastre vor fi răsplătite, chiar dacă uneori totul poate părea un trist faliment’.”
„Anul acesta Biserica şi China, mulţumită celebrărilor care o privesc, au un punct important de întâlnire în jurul figurii părintelui iezuit Matteo Ricci, a cărui operă înfăptuită în China constituie un exemplu despre ceea ce evanghelizarea poate purta atunci când este unită cu dialogul şi respectul. Semnificativ este faptul că tocmai pe 11 mai anul acesta, Universitatea Fudan din Shanghai a inaugurat Institutul de Dialog Xu – Ricci, purtând numele preotului iezuit originar din Macerata, Italia şi pe cel al lui Paolo Xu Guangqui, primul catolic din Shanghai şi colaborator al părintelui Ricci. Cu această ocazie, 70 de profesori chinezi şi străini au ţinut un colocviu asupra dialogului interreligios, şi însuşi Muzeul din Shanghai a fost centrul cultural pentru prezentarea ediţiei ‘Grand Ricci’, un dicţionar francez-chinez.”