Hramul Mănăstirii Surorilor Baziliene de la Lugoj
10.09.2010, Lugoj (Catholica) - Ca în fiecare an, şi la 7 septembrie 2010, surorile din Ordinul Sfântul Vasile cel Mare au sărbătorit hramul Mănăstirii Naşterea Sfintei Fecioare Maria din Lugoj. După rugăciunea Rozariului de la catedrală, la orele 18.30 s-a plecat în procesiune spre Mănăstirea de pe strada Victor Vlad Delamarina. La orele 18:45, în curtea Mănăstirii a început Vecernia Sărbătorii. A urmat Sfânta Liturghie pontificată de Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj. Au concelebrat: Vicarul general Mons. Angelo-Narcis Pop; pr. drd. Coriolan C. Mureşan, Vicar judecătoresc; pr. cons. Teodor Baba, protopop de Lugoj; pr. Ioan Pop, parohul Catedralei; pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ; pr. Inocenţiu Lung, paroh la Coştei; şi pr. Ovidiu Rănescu, paroh la Şanoviţa. Răspunsurile au fost date de corul Catedralei, „Reînvierea”, condus de prof. Olimpia Drăgan, aflăm de pe BRU.ro.
Predica sărbătorii a fost rostită de pr. Coriolan C. Mureşan. Pornind de la Evanghelia ce se citeşte la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, pr. Coriolan a vorbit despre cele două modele care sunt perfect complementare: modelul contemplaţiei şi modelul acţiunii. „Noi vedem întotdeauna”, a afirmat pr. Coriolan, „că viaţa creştină trebuie să pornească de la contemplaţie; fără contemplaţie, fără o viaţă spirituală constantă, serioasă şi solidă, nu putem să facem apostolat. Exemplul cel mai bun ce-l putem avea este acela al Sfintei Fecioare Maria, care-şi dedică viaţa nu doar contemplării lui Dumnezeu ci şi împlinirii planului lui Dumnezeu, când îi răspunde Arhanghelului Gabriel: Fie mie după Cuvântul Tău”.
„Fiicele Sfântului Vasile cel Mare şi ale Sfintei Macrina”, a subliniat pr. Coriolan, „sunt cele care îmbină contemplarea (în program spiritual comunitar zilnic şi personal) cu viaţa apostolică, cu apostolatul pe care îl desfăşoară în diferite nuanţe. Ordinul feminin Bazilian din România se ocupă de o gamă relativ largă de activităţi apostolice, care arată cum la bază stă contemplaţia, dar întotdeauna urmează viaţa dinamică a apostolatului”. „Cu toţii cerem astăzi Sfintei Fecioare Maria”, a încheiat pr. Coriolan, „mijlocirea ei pentru o convertire profundă, pentru o abandonare a vieţii păcatului şi o reîntoarcere cu adevărat spre Fiul ei. Fie ca Maica harurilor să poposească cu sârg în fiecare dintre familiile prezente şi să vă dăruiască acea compasiune, iubire şi binecuvântare pe care numai sufletul ei de mamă poate să le ofere”.
După Sfânta Liturghie a urmat Binecuvântarea Euharistică, clerul, surorile şi mulţimile de credincioşi rugându-se în faţa Mântuitorului Isus Cristos prezent în Sfânta Euharistie. Înainte de încheierea programului, Preasfinţitul Alexandru a adresat câteva gânduri credincioşilor participanţi: „Maica Domnului este alături de noi toţi indiferent de confesiune. Mulţumim Preacuratei Fecioare Maria pentru tot ceea ce a făcut şi face pentru întreg neamul omenesc, pentru că prin Preacurata Fecioară Maria ajungem la Isus, care este mântuirea noastră”. S-a rostit apoi rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Mariei. La sfârşitul programului de rugăciune, corul Catedralei a susţinut un mic concert cu cântece mariane. La sfârşit, toţi cei prezenţi au participat la tradiţionala agapă fraternă oferită cu multă generozitate de surori.