Bilanţ total pozitiv al călătoriei apostolice în Regatul Unit
21.09.2010, Roma (Catholica) - După vizita Papei Benedict al XVI-lea în Regatul Unit, ce a fost cea de-a 17-a călătorie apostolică internaţională a actualului Pontif, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi a făcut un bilanţ al acestei călătorii cu tema „Inima vorbeşte inimii”. „Aş spune că este cu totul pozitiv din perspectiva care îl interesează pe Papa, adică aceea de a putea pronunţa un mesaj pozitiv în numele lui Cristos, în numele credinţei creştine şi a şti că acest mesaj ajunge la urechi pregătite să-l asculte.
„Pe Papa nu îl interesează într-atât numărul mare de persoane (chiar dacă acesta a existat). Important este ca persoanele să asculte mesajul şi putem fi liniştiţi ştiind că efectiv ceea ce Papa a voit să transmită în această călătorie atât societăţii cât şi comunităţii catolice şi responsabililor politici a fost ascultat”, citim în materialul de pe Radio Vatican. Despre radicala schimbare a tonului mijloacelor de comunicare în masă care au vorbit chiar de un succes personal al Papei, pr. Lombardi a spus: „Papa nu doreşte să fie star, pentru că nu corespunde personalităţii, ministerului şi dorinţei sale. Desigur este bucuros să fie cunoscut şi văzut ca ceea ce este, adică slujitor al Domnului, dar şi ca persoană cu modul său de a fi. Papa Benedict al XVI-lea este o persoană umilă, amabilă, sensibilă, care doreşte să se apropie de alţii cu o profundă umanitate. Şi acest aspect a fost înţeles de mulţi pe parcursul acestei călătorii. Dincolo de ceea ce ar putea fi prejudecăţi în legătură cu persoana sa sau lipsă de cunoaştere, acum putem spune că credincioşii catolici englezi, dar şi societatea engleză, îl cunosc mai bine pe Papa aşa cum este în realitate şi deci îl cunosc şi ca pe un prieten adevărat, ca pe o persoană care a venit să aducă un mesaj pozitiv. Şi în sensul unei mai bune cunoaşteri a Papei, televiziunea a făcut un mare serviciu şi televiziunea folosită bine poate aduce mari servicii.”
La plecarea Papei din Marea Britanie, premierul Cameron a spus un lucru semnificativ: Papa a provocat ţara să gândească. „Aş spune că aceasta a reprezentat cu adevărat o foarte bună încheiere a călătoriei şi este bine că a venit chiar de la şeful guvernului, deci una din persoanele cu cea mai mare autoritate din societate şi din viaţa Regatului Unit. Papa vine cu această dorinţă: nu impune ci propune. Propune mesajul credinţei ca pe ceva pozitiv şi propune reflecţii pentru a putea discerne, pentru a putea înţelege situaţia în care ne aflăm în prezent ca societate, din punct de vedere istoric, în faţa marilor provocări de azi şi din viitor şi pentru a înţelege care sunt valorile după care ne putem orienta şi care sunt riscurile de a pierde orientarea faţă de valorile esenţiale”. Despre imaginea care rămâne după această călătorie apostolică, pr. Federico Lombardi a spus la final: „Imaginea este cea a societăţii Regatului Unit, în ansamblu, care se predispune să asculte propunerea discretă dar foarte clară şi profundă pe care o face Papa; şi imaginea discursului de la Westminster Hall, modul în care reprezentanţii societăţii britanice îl ascultau pe Papa, cu atenţie şi în perfectă linişte; modul în care ascultau ceea ce Papa avea să le propună ca reflecţie asupra raportului dintre credinţă şi raţiune şi asupra rolului şi a contribuţiei pe care o poate da credinţa societăţii de azi.”