Papa cere rugăciuni pentru întâlnirea catolico-ortodoxă
23.09.2010, Vatican (Catholica) - Ascultarea de Cristos şi provocările de astăzi pentru creştinism îi obligă pe creştini să se angajeze cu seriozitate în căutarea unităţii depline, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea ieri, la sfârşitul audienţei generale. Sfântul Părinte a cerut rugăciuni pentru lucrările Comisiei mixte internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe. Comisia s-a reunit în Viena, Austria, începând de luni. În zilele de dialog deja trecute, a fost examinată aceeaşi temă ce i-a reunit şi în 2009: „Rolul Episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu”.
Amintind această temă, Pontiful a spus: „Ascultarea de voinţa Domnului Isus, şi luarea în considerare a marilor provocări cu care se confruntă astăzi creştinismului, ne obligă să ne angajăm în mod serios în procesul de refacere a deplinei comuniuni între Biserici. Vă îndemn pe toţi să vă rugaţi intens pentru lucrările Comisiei şi pentru o continuă dezvoltare şi consolidare a păcii şi înţelegerii între cei botezaţi, pentru ca să putem da lumii o mărturie evanghelică mai autentică.” Întrunirea are doi lideri: cel catolic este pentru prima oară Arhiepiscopul Kurt Koch, noul preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, iar cel ortodox este Mitropolitul Ioannis Zizioulas de Pergam. PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, participă de asemenea la lucrări, o corespondenţă despre participarea sa fiind publicată recent pe BRU.ro.
“Rolul Episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu”; mi-L imaginez pe fondatorul Creştinismului stând pe tronul Universului cu ochii înlăcrimaţi. Urmaşii Lui L-au uitat aproape cu desăvârşire, au uitat lucrarea Lui şi vorbesc acum despre lucrările lor. Oare ce ar trebui să-i unească pe creştini? Respectul faţă de Papă? O, da! Papa are un rol important în viaţa creştină la nivel mondial, dar nu persoana lui ar trebui să-i unească pe credincioşi, ci Persoana lui Christos! Vorbim despre “Rolul Episcopului Romei în comuniunea Bisericii din primul mileniu”, dar când ne vom aşeza la masa discuţiilor pentru a contempla din nou şi din nou minunea dragostei lui Dumnezeu? Când vom vorbi despre dragostea aceasta care L-a făcut pe Christos să Se întrupeze, să moară pe cruce? Când vom vorbi despre motivul pentru care El a făcut lucrul acesta?
Dacă, la nivel mondial, creştinii vor fi uniţi de un om, pentru un om, atunci religia aceasta este, de fapt, anti-creştină. Adevărata religie creştină îi uneşte pe oameni în dragostea lui Christos, nu în braţele unui om… Dumnezeu va judeca după dreptate; oare cine va fi găsit vrednic de răsplata Lui?