LC: Prezenţa(ele) lui Isus
27.09.2010, SUA (Catholica) - O afirmaţie a Fericitei Maica Tereza de Calcutta: „Fiecare este Isus Cristos deghizat”, „ar putea duce la o abordare foarte relativistă a religiilor şi prin urmare nu ar mai fi nevoie de evanghelizare sau de aducerea nimănui spre deplinătatea credinţei catolice, întrucât fiecare este Isus Cristos deghizat! De asemenea, aceasta are legătură indirectă şi cu „creştinii anonimi” ai lui Rahner. Ar putea conduce chiar la monstruozităţi cum ar fi să spunem că sataniştii şi Hitler sunt Isus Cristos deghizat!”
Această problemă e pusă în primul articol din numărul pe septembrie al revistei electronice Lumea Catholica. Mark Shea răspunde printre altele: „(afirmaţia Maicii Tereza) este şi învăţătura Bisericii. Papa Pius al XII-lea chiar insistă asupra a opt moduri diferite ale prezenţei lui Cristos în Mystici Corporis Christi, inclusiv asupra prezenţei Domnului nostru în lucrările de milostenie. Chintesenţa, nu numai a distincţiei, ci a relaţiei dintre aceste moduri de Prezenţă, este exact faptul că nu poţi lua o parte din Cristos şi să o foloseşti pentru a-L ataca pe Cristos. În acelaşi fel, nu poţi lua o parte a Evangheliei şi să o foloseşti ca să ataci Evanghelia. Deci este o prostie să spui că Cristos care ne-a poruncit să evanghelizăm lumea poate fi ignorat, întrucât Cristos este prezent în aproapele nostru. Prezenţa Lui acolo este, de fapt, exact motivul pentru care ei trebuie să primească vestea cea bună a deplinei lor demnităţi şi valori ca aceia pentru care a murit Cristos.”
„Cheia este să nu confundăm împărtăşirea umanităţii lui Cristos cu împărtăşirea sfinţeniei Sale. Hitler, atâta timp cât s-a aflat în trup, a împărtăşit umanitatea lui Cristos, fie şi numai cât un deget. Aceasta deoarece răul mereu parazitează pe seama binelui.” Autorul încheie: „Sfatul meu este aşadar să nu îmbrăţişăm tulburările care apar din îngrijorarea pentru înţelegeri greşite ipotetice îndepărtate, când lipsa de iubire şi dispreţul pentru cei mai mici dintre aceştia s-a extins în toată lumea. Indiferentismul nu se vindecă prin teama de a iubi prea mult. Este provocat de către o cultură care caută să scape de iubire într-o simplă toleranţă la temperatura camerei, care se împotriveşte cererilor pe care ni le adresează Dumnezeu de a ne iubi aproapele. Este mult mai bine să îl vedem toate fiinţele umane pe Isus Cristos deghizat, decât să le vedem ca animale, duşmani, obiecte sexuale, resurse de proteine, unelte, ingrediente într-un bloc demografic, consumatori sau toate celelalte deghizări pe care ni le aruncă lumea în faţă.”