Teme pentru acasă: catolicii sinodalitatea, ortodocşii primatul
29.09.2010, Viena (Catholica) - În timp ce au insistat că deplina unitate este încă un obiectiv îndepărtat, liderii dialogului dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe au spus că există un progres. S-a vorbit chiar că cele două mari Biserici creştine – separate de la Marea Schismă din 1054 – ar putea deveni eventual „Biserici surori”, care îl recunosc pe Sfântul Părinte drept cap dar îşi menţin propriile obiceiuri, tradiţii liturgice şi structuri ecleziale.
Comisia de dialog teologic catolico-ortodox s-a reunit la Viena săptămâna trecută, preşedinţii celor două părţi stând de vorbă vineri cu jurnaliştii. Arhiepiscopul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, a spus că cele două Biserici „se vor îmbogăţi una pe alta”, adăugând că „principiul de bază al ecumenismului este schimbul de daruri”. „Primul pas este să ne spunem reciproc cum ne imaginăm că va arăta unirea. Pentru Biserica Catolică unirea fără Episcopul Romei este, desigur, de neimaginat. Aceasta deoarece problema Episcopului Romei nu este doar o chestiune de organizare, ci şi una teologică. Dialogul despre felul în care această unire trebuie să prindă formă trebuie continuat în mod intens. Unirea înseamnă că ne vedem reciproc drept Biserici surori.” Arhiepiscopul Koch a mai spus că crede că Papa Benedict „gândeşte în aceeaşi direcţie”. „El a spus anglicanilor care doresc să se întoarcă (la catolicism) că pot să îşi păstreze tradiţiile şi să îşi celebreze liturgia proprie. De asemenea a spus el însuşi că trebuie să fie diversitate. Acesta va fi al doilea pas. Este însă mult prea devreme să ne întrebăm reciproc cum putem face aceasta împreună.”
„Nu există nori de neîncredere între cele două Biserici”, a declarat la rândul său Mitropolitul ortodox Ioan Zizioulas de Pergamon. „Dacă vom continua aşa, Dumnezeu va găsi o cale de depăşire a dificultăţilor care încă rămân.” Şi a continuat: „Ceea ce ortodoxia trebuie să întărească este identitatea ei universală şi, de asemenea, conceptul despre primat. Şi poate partea catolică trebuie să îşi consolideze mai mult dimensiunea sinodalităţii. Daca aceste două lucruri vor avea loc, se va ajunge mai aproape de conceptul unei Biserici care este unită în structura ei de bază, în mod corect.” A admis apoi: „Recunoaştem că autocefalia este o problemă, în special când este asociată cu aspectele naţionaliste. Dar sunt bucuros să vă spun că facem progrese semnificative în direcţia organizării unui Sinod pan-ortodox şi sperăm că în curând vom putea să îl convocăm.”